Select Page

ŽZH: Prirodni priraštaj šesti mjesec za redom u plusu

ŽZH: Prirodni priraštaj šesti mjesec za redom u plusu

Federalni zavod za statistiku objavio je rezultate popisa broja rođenih i umrlih u Federaciji BiH za mjesec studeni 2023. godine. Riječ je o posljednjim objavljenim statističkim podacima Federalnog zavoda za statistiku koji se odnosi na broj stanovnika u Federaciji BiH.

Prema podacima Zavoda, u našoj Županiji Zapadnohercegovačkoj u studenom je rođeno 79 beba, a preminula je 65 osoba. To znači da je naša županija u mjesecu studenom u statističkom plusu, i to +14.

Među rođenima u našoj županiji dječaka je više nego djevojčica. Tako su u studenom u našoj županiji rođena 44 dječaka i 35 djevojčica. U statistici umrlih, 32 je muških osoba, a 33 ženskih osoba je preminulo tijekom studenoga u ŽZH.

Pored Županije Zapadnohercegovačke, u pozitivnom prirodom priraštaju u mjesecu studenom 2023. godine je još samo Sarajevska županija (+27).

Kada su u pitanju zaključeni brakovi u studenom ove godine, njih je u ŽZH 13. Zanimljivo je da je zabilježeno čak šest razvoda tijekom studenoga u ŽZH.

Ostale županije u Federaciji su u negativnom omjeru

Najgoru situaciju u mjesecu studenom kada je u pitanju broj rođenih i umrlih ima Tuzlanska županija čiji je prirodni priraštaj za studeni -77. Posavska županija ima -30, Unsko – sanska županija ima -72, Bosansko – podrinjska županija ima -1, Zeničko – dobojska županija ima -26 prirodni priraštaj u studenom, a Hercegbosanska županija ima -51 prirodni priraštaj u odnosu broja rođenih i umrlih, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Srednjobosanska županija ima -53. I Hercegovačko – neretvanska županija je u minusu, -4.

Podsjetimo da je ovo šesti mjesec uzastopno da ŽZH ima pozitivan prirodni prirast. U mjesecu lipnju prošle godine u našoj županiji omjer rođenih i umrlih u ŽZH je bio 82 rođenih u odnosu na 42 umrlih (+40). U mjesecu srpnju je omjer rođenih i umrlih bio 84 rođenih i 63 umrlih (+21). U kolovozu prošle godine u našoj ŽZH je rođeno 68 beba, a preminula je 51 osoba (+17). U rujnu je pak broj rođenih bio 63, dok je broj umrlih bio 57 osoba (+6). Kada je u pitanju mjesec listopad 2023. godine Federalni zavod za statistiku je izvjestio da je u ŽZH u tom mjesecu bilo 79 rođenih, a 71 umrlih (+8).

Radioposusje.ba 

OGLASI

Loading