Select Page

​Gradit će se plinovod Zenica – Travnik – Posušje – Zagvozd…

​Gradit će se plinovod Zenica – Travnik – Posušje – Zagvozd…

Kompanija BH-Gas izrazila je zahvalnost Vladi Federacije BiH koja je u četvrtak na sjednici prihvatila Informaciju o izgradnji plinovoda„Južna interkonekcija BiH i Hrvatske” i usvojila zaključak, čime započinje realizacija tog projekta.

Projekt izgradnje “Južne interkonekcije” proglašen je strateškim projektom za FBiH kojim se osigurava snabdijevanje, diversifikacija izvora snabdijevanja i razvoj tržišta prirodnog plina u FBiH. To je, kako navode iz BH-Gasa, početni korak nastavka izgradnje plinovoda Zenica-Travnik-Novi Travnik-Posušje-Zagvozd.

BH-Gas je u suradnji sa Vladom Federacije BiH i premijerom Fadilom Novalićem osigurao sredstva za izradu konačne studije izgradnje plinovoda, projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Istovremeno, u proteklom periodu obavljeni su i razgovori sa potencijalnim kreditorima koji su izrazili interes za financiranje tog projekta.

Također, potpisano je Pismo namjere sa hrvatskom kompanijom Plinacro o realizaciji i izgradnji plinovoda na teritoriju Republike Hrvatske do granice sa BiH, u cilju interkonekcije transportnih plinovodnih sustava dviju susjednih zemalja.

– BH-Gas je nakon godina u kojima su bili zaustavljeni svi razvojni projekti u plinskom sektoru uspio da za samo nekoliko mjeseci učini taj projekat fizibilnim, kako investitorima, tako i partnerima u BiH i regiji. Svakako da segment koji je ključan jeste da BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da FBiH ne ovisi samo od jednog ulaza prirodnog plina na Zvorniku, već da se ovim novim ulazom prirodnog plina osigura snabdijevanje gasom i otkloni mogućnost ucjena na Zvorniku, kao i da se spriječe mogući tehnički problemi u transportu plina, a sve zbog slabog održavanja plinovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS-a – navode iz BH-Gasa.

HMS

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading