Select Page

13 018 prijava u Federaciji BiH do četvrtka za jednokratni energetski dodatak

13 018 prijava u Federaciji BiH do četvrtka za jednokratni energetski dodatak

U prva tri dana Javnog poziva za dodjelu sredstava u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize uneseno je 13 018 prijava u svih 79 općina i gradova na području Federacije BiH, priopćeno je iz Federalnog miistarstva rada i socijalne politike.  Prema informacijama s terena, proces prijava protječe bez teškoća. Prema postojećim procjenama očekivani broj prijava je 309 674 osoba iz kategorija koje su definirane javnim pozivom.

Općine i gradovi koji prednjače po broju unesenih prijava su: Zenica sa unesenih 1 169 prijava, Novi Grad Sarajevo 812, Travnik 751, Tuzla 684 i Kakanj sa 652 unesene prijave.

Kada je u pitanju naša Zapadnohercegovačka županija, u Grudama je do sada uneseno 111 prijava (od potencijalnih 2053), u Ljubuškom je uneseno 174 prijave (od potencijalnih 3662), u Širokom Brijegu je uneseno 139 prijava (od potencijalnih 4427).

U Posušju je pak uneseno 100 prijava od potencijalnih 2541 prijavitelja koliko ih ima pravo na ovaj javni poziv za prijaviti se.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o najčešćim nedoumicama građana koje se odnose na raspisani Javni poziv za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Ministar Delić je naglasio da građani prijave podnose u općinama ili drugim ustanovama koje su općine odredile, poput mjesnih zajednica ili centara za socijalni rad. Međutim te informacije stanovnici mogu dobiti unutar jedinica lokalne samouprave na području gdje žive.

Jedan od najčešćih upita građana odnosi se na dokumentaciju te ministar Delić ističe da kućnu listu predaju svi oni koji apliciraju, bez obzira žive li sami ili u domaćinstvu.

Građani koji nemaju otvoren račun u banci, a s obzirom na to da je riječ o jednokratnoj pomoći, uz prijavu mogu priložiti broj žiroračuna sebi bliske osobe. To znači da umirovljenici ili svi oni koji nemaju otvoren račun u banci neće morati radi ove isplate otvarati račun.

Potrebno je predati i CIPS-ove prijavnice boravka svih članova domaćinstva.

Na poziv se imaju pravo prijaviti četiri kategorije domaćinstva u kojima žive građani koji mogu ostvariti pravo.

Kategorije stanovništva koje ostvaruju pravo na ovu novčanu pomoć je odredila radna grupa koja je pripremila plan utroška, prema kojoj će kategorija umirovljenika ostvariti pomoć do 300 KM, a ostali do 600 KM.

Javni poziv traje do petka 10. studenog 2023. godine.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading