Select Page

25. obljetnica Oluje u Kninu: Pomirba moguća samo na istini zasnovanoj na činjenicama

25. obljetnica Oluje u Kninu: Pomirba moguća samo na istini zasnovanoj na činjenicama
U Kninu se obilježava 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Oluja”, odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Na svečanoj proslavi govorili su Ante Gotovina, Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković.

Najveći dio svog govora premijer Andrej Plenković posvetio je pomirbi sa Srbima, vrlo pažljivo nižući rečenice u kojima je istovremeno nastojao istaknuti da su i Srbi u Oluji bili žrtve, ali i da to ni na koji način ne umanjuje hrvatsku pobjedu i Domovinski rat.

“Svjesni smo da je Oluja bila trauma za mnoge Srbe”

Pobjednik koji ne zna praštati sije klice nudućih zala. To su riječi Franje Tuđmana u Vuukovaru 1997. koje je uputio Srbima povratnicima. I danas odjekuju te državničke poruke. Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu žalimo zbog svih stradanja, ne samo Hrvata, nego i Srba i svih drugih nacionalnosti. S tugom se sjećamo svih prognanika i zločina počinjenih od strane velikosrba, a za koje još uvijek nitko nije odgovarao. Isto tako žalimo i za zločinima s hrvatske strane, kojih je bilo, i koji su ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata, rekao je Plenković, pa nastavio:

Svjesni smo da je Oluja bila trauma za mnoge Srbe. Dok mi njihov odlazak gledamo kao slušanje naredbe vođa krajinskih Srba, njima je to i dalje bijeg pred hrvatskim snagama. Vrijeme je da sagledamo slojevitost tadašnjih zbivanja. Hrvatska je organizirala povratak Srba, ali je točno i da još uvijek ima teškoća koje treba otkloniti da bi se Srbi u Hrvatskoj osjećali ravnopravno. Mnogi Srbi su bili i hrvatski branitelji i na to smo ponosni. Mi danas moramo izraziti pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili bilo koje nacionalnosti. Žalimo zbog svake nedužne srpske žrtve, čime ne umanuujemo Domovinski rat, žalimo zbog svakog posrtaja ili nespriječenog zločina. Imajmo svi hrabrosti i ljudskosti da izrazimo pijetet prema žrtvama drugih naroda jer moramo ići naprijed, a pomirba se može graditi samo na istini zasnovanoj na činjenicama, rekao je Plenković.

Milanović: Hrvatsko-srpski odnosi su komplicirani

Pobjeda je postignuta, ali smo u njoj morali biti velikodušniji i organiziraniji, o čemu je nešto govorio i premijer. Bilo je zločina, koji su nas koštali, istaknuo je Milanović

Čestitao je potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, te rekao da “doći i pridružit se Hrvatima, to nije jednadžba, to je duboko emocionalno pitanje, i to nije mala stvar”.

Više od 100 godina hrvatsko-srpski odnosi su komplicirani. Bila je Jugoslavija koja više nikad neće biti. Bilo je sukoba, krvoprolića, i nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa. Kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posljedica agresije iz 90-ih godina, napominje Milanović te dodaje:

Veći problem stvara srpske strana, ali znam da je to moje neobjektivno mišljenje kao hrvatskog predsjednika. Ali mi smo tu. Dat ćemo sve od sebe i pozivam drugu stranu da učini isto, rekao je između ostaloga Milanović.

Gotovina: Pobijedili smo zahvaljujući zajedništvu

Četvrt stoljeća je prošlo od operacije koja je odredila budućnost naše domovine i uspostavu mira na ovim prostorima, rekao je umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina.

Kazao je kako “zajedništvo naših ljudi, pod vodstvom Franje Tuđmana i Gojka Šuška, bilo je presudna odlika da u nepovoljnim ratnim okolnostima gradimo vojsku spremnu i sposobnu obraniti se i okončati nametnuti rat”.

S ponosom i tugom sjećamo se naših prijatelja, poginulih suboraca. Kroz naučene lekcije iz naše povijesti jači smo i bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati bolje sutra. Ovih 25 godina Hrvatska se razvija i gradi u modernu europsku demokraciju, socijalno pravednu državu koja brine o najmanjima i najpotrebitijima, rekao je Gotovina.

OGLASI

Loading