Select Page

25. OBLJETNICA UTEMELJENJA: Četvrt stoljeća Hrvati biraju HDZ jer misle da u BiH nisu jednaki

25. OBLJETNICA UTEMELJENJA: Četvrt stoljeća Hrvati biraju HDZ jer misle da u BiH nisu jednaki

Politička stranka koja je kod Hrvata najviše obilježila posljednjih četvrt stoljeća HDZ BiH osnovana je na današnji dan na saboru koji je održan u Sarajevu. Otada do danas ova stranka gotovo ima politički monopol nad Hrvatima iako je praktično nastala u vremenu pokretanja višestranačja u Bosni i Hercegovini. HDZ BiH je na početku bila stranka kao svojevrsna ekspozitura sestrinske stranke u Zagrebu kojoj je tada na čelu bio Franjo Tuđman. Zbog toga se u ovoj stranci događalo više turbulencija, smjena, previranja, ostavki, a u dva navrata i raskoli.

Stranka je osnovana praktično u praskozorje raspada bivše Jugoslavije i nacionalne emancipacije republika, odnosno država.

Zagreb – Mostar

Na prvom stranačkom saboru za predsjednika stranke izabran je liječnik Davor Perinović koji je u politiku ušao na nagovor don Ante Jelića. U njegovoj obiteljskoj kući održavani su prvi sastanci i organizirana struktura stranke. No, nedugo nakon što je izabran, Perinović je zakulisnim igrama smijenjen s mjesta predsjednika stranke. U javnosti se spominjalo kako su mu zamjerali podrijetlo, a drugi, pak, njegove komentare o dijelu bosanskih franjevaca. Na njegovo mjesto došao je Stjepan Kljujić koji, također, nije dočekao kraj mandata. Unatoč svemu tome nabujale nacionalne emocije rezultirale su time da je HDZ BiH na prvim višestranačkim izborima 1990. uspio dobiti više od 300.000 glasova birača i veliku većinu unutar kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini BiH, kao i obojicu članova Predsjedništva BiH. Gotovo jednoglasna potpora Hrvata, čak i unatoč činjenici da su se već tada počele događati prve stranačke trzavice. A najveće trzavice i otvorene razlike su bile upravo u odnosu dvije stranačke strukture iz Sarajeva, odnosno s područja Hercegovine. Taj se odnos, prije svega, razlikovao oko načina uređenja države i rješenja nacionalnih prava. Ti prijepori su i do danas otvoreno prisutni. Najteže razdoblje bilo je u doba rata kada je stranku, ali i ulogu predsjednika Herceg Bosne te prvog čovjeka Hrvatskog vijeća obrane imao mr. Mate Boban.

Alternativa

Boban je uime hrvatske strane potpisivao i prihvaćao sva mirovna rješenja, od unije triju republika, deset kantona do drugih prijedloga kojim se kanio zaustaviti rat i riješiti unutarnji problemi zemlje. Boban, međutim, nije bio zadovoljan rješenjem iz Washingtona i uspostavom FBiH iz 1994. kada se povukao. Otada pa sve do 2005. godine na čelu stranke izmijenilo se šest dužnosnika: Dario Kordić, vršitelj dužnosti Ivo Lozančić, Božo Rajić, Ante Jelavić koji je najprije izabran bez blagoslova iz Zagreba, a zatim i smijenjen, te Bariša Čolak i aktualni predsjednik Dragan Čović. U 25 godina postojanja ova stranka pobijedila je među hrvatskim biračima na svim izborima što više govori o njezinoj alternativi, a najprije položaju Hrvata koji su u BiH neravnopravni te još uvijek traže ona ista prava kao i prije 25 godina.

vecernji.ba

OGLASI

Loading