Select Page

Preminuo legendarni kantautor Arsen Dedić

Preminuo legendarni kantautor Arsen Dedić

Poznati kantautor Arsen Dedić preminuo je u 78. godini života od posljedica sepse u KBC-u Zagreb. U tu je bolnicu veliki kantautor zaprimljen 29. srpnja od kada se liječio. Stanje se međutim dalje kompliciralo i liječnici su procijenili da njegov organizam nije u mogućnosti podnijeti još jedan operativni zahvat.

Kao i u svim slučajevima sepse organi su jedan po jedan otkazivali. Glazbenik je reanimiran, no nakon višetjednog liječenja preminuo je u istoj bolnici.

Uz Arsena je cijelo vrijeme tijekom njegova boravka u bolnici bila supruga Gabi Novak s kojom je glazbenik bio u skladnom braku 42 godine, a poruke podrške neprestano su mu upućivali i sin Matija, snaha Marina i unuka Lu.

Ozbiljni zdravstveni problemi šibenskog glazbenika započeli su 2004. godine kada mu je u Padovi transplatirana jetra, a nakon uspješne transplatacije prije više od godinu dana nakon nezgodnog pada uslijedili su problemi s kukom. Operaciji kuka glazbenik se podvrgao sredinom srpnja u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion u Krapinskim toplicama.

Arsenov glazbeni put započinje 1959. godine kada upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Tijekom života često je isticao da je od malih nogu znao da će se baviti glazbom. U počecima je prepisivao note, radio kao glazbenik suradnik na HRT-u, svirao flautu i pisao tekstove za druge. Povremeno je objavljivao stihove za koje je prvi put nagrađen u splitskom Vidiku. Vrlo brzo ondašnji Polet, Prisutnost, Književne novine i Književnik redovito objavljuju njegove tekstove. Pjevao je u više vokalnih skupina (Prima, Zagrebački vokalni kvartet, Melos…), svirao u ansamblima popularne i jazz glazbe. Vodio je i vlastiti instrumentalni ansambl (Kvartet flauta).

Spojio je svoja dva talenta; glazbu i poeziju. U Splitu se na festivalu 1963. pojavljuje kao kantautor, da bi samo godinu dana kasnije pjesme “Kuća pored mora” i “Moderato Cantabile” odredile njegov kantautorski put.

Od prvog recitala 1994. do danas ne prestaje ih priređivati. Knjiga stihova “Brod u boci” (1971.) prodana je do danas u preko šezdeset tisuća primjeraka. Slijede “Zamišljeno pristanište” (s Matijom Skurjenijem), “Narodne pjesme”, “Poesia e canto, La sfinge” (Napulj), “Zagreb i ja se volimo tajno”, “Hotel Balkan”, “Pjesnikov bratić”, “101 pjesma” (Sarajevo), “Pjesnik opće prakse”, “Kiša – Rain” (dvojezično: hrvatsko-engleski), “Slatka smrt”, “Stihovi”, “Čagalj”, “Hladni rat”, “Zabranjena knjiga”, “Padova”, “Brzim preko Bosne” (Sarajevo).

Odmah po dolasku u Zagreb, 1959. godine, Arsen upoznaje Gabi Novak s kojom je 15 godina kasnije uplovio u bračnu luku. Njihova velika ljubav ovjekovječena je 1973. godine rođenjem sina Matije koji je nastavio glazbenim stopama svojih roditelja.

vecernji.ba

OGLASI

Loading