Select Page

28. GODINA OD OSNIVANJA HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG-BOSNE

28. GODINA OD OSNIVANJA HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG-BOSNE

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. godine izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991. godine, kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996. godine, kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna egzistirala je na ukupno 10.950 km2, što je 21,4 % teritorija Bosne i Hercegovine.

Herceg-Bosna je danas, velikoj većini Hrvata u BiH, sinonim za slobodu i jednakopravnost koju ne uživaju danas u ovakvoj državi.

OGLASI

Loading