Select Page

U Posušju održana sjednica Središnje uprave HKD Napredak

U Posušju održana sjednica Središnje uprave HKD Napredak

Pod predsjedanjem predsjednika Nikole Čiče, u Posušju je održana VI. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

U uvodnom dijelu sjednice nazočne je, u ime domaćina održavanja sjednice Središnje uprave, pozdravio i zaželio im srdačnu dobrodošlicu predsjednik HKD Napredak Podružnica Posušje Ljubo Begić, priopćeno je iz HKD Napredak.

Begić je upoznao Središnju upravu s aktivnostima i projektima koje je tijekom proteklog razdoblja uradila podružnica te zahvalio Središnjoj upravi na pomoći i podršci u radu HKD Napredak Podružnica Posušje.

Nazočne je u ime Općine Posušje pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća Mario Knezović koji je naglasio kako između Napretka u Posušju i Općine dugi niz godina postoji uspješna suradnja i kako Napredak u Općini ima partnera na čiju podršku može uvijek računati.

Nazočne su pozdravili i članovi Upravnog odbora Podružnice Posušje Slaven Miličević i Boris Bomoštar.

U radnom dijelu sjednice usvojen je zapisnik s V. sjednice Središnje uprave održane 8. lipnja u Tuzli, nakon čega se raspravljalo o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Konstatirano je kako su većina zaključaka i odluka Središnje uprave realizirani.

Izvješće Povjerenstva za podružnice, udruge, klubove, zaklade i članstvo s prijedlogom odluka i zaključaka predstavio je predsjednik Povjerenstva i dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović. Dopredsjednik Križanović upoznao je nazočne o aktualnom stanju u podružnicama i udrugama koje djeluju unutar HKD Napredak.

O gospodarskim aktivnostima Društva i prijedlogu mjera za unaprjeđenje poslovanja nazočne je informirao predsjednik Povjerenstva Damir Krešić, dopredsjednik HKD Napredak.

Na sjednici se raspravljalo i o radu Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i nakon rasprave o ovoj točci Središnja uprava je donijela određene zaključke koji se tiču budućeg rada NKC-a.

Rad i buduće djelovanje Instituta za kulturu i tradiciju Hrvata u BiH koji je Središnja uprava HKD Napredak utemeljila 2022. godine bila je također jedna od točki dnevnog reda. S ciljem unaprjeđenja budućeg rada Instituta, Središnja uprava je donijela niz zaključaka. Osnivanje ovakve institucije od velikog je značaja za HKD Napredak jer bi se na jednom mjestu prikupljala i čuvala blaga tradicijske i sveopće kulture Hrvata BiH, a s druge strane bi se promicao hrvatski jezik i književnost s posebnim naglaskom na prožimanja s drugim i drugačijim kao osnova za bolje razumijevanje i suradnju s institucijama u BiH i izvan.

Dopredsjednik Miroslav Landeka nazočnima je prezentirao Informaciju o Međunarodnom seminaru “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava” održanom u lipnju u  Sarajevu u organizaciji HKD Napredak i u partnerstvu s Europskim centrom za radnička pitanja (EZA) te uz financijsku potporu Europske unije.

U svom izlaganju Landeka je istaknuo kako je opća konstatacija i dojam sudionika da je prvi seminar u Bosni i Hercegovini kvalitetom izlaganja i raspravama kao i organizacijom dobio visoku ocjenu, i s te strane pohvalio je sve koji sudjelovali u njegovoj organizaciji. Također je dao konkretne prijedloge kako bi se organizacija i kvaliteta Seminara dodatno poboljšala, navodi se u priopćenju.

OGLASI

Loading