Select Page

DA SE NE ZABORAVI: U Posušju će se podići spomenik Bugojanskoj skupini

DA SE NE ZABORAVI: U Posušju će se podići spomenik Bugojanskoj skupini

U spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine – Fenix 72 u Posušju su krenuli pripremni radovi za postavljanje spomenika. Ovime će općina Posušje postati prvo mjesto koje će imati ovakav spomenik umjetničke vrijednosti.

Sama ideja krenula je od Jerka Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su prikupili sredstva za spomenik kojim će se oživjeti sjećanje na njihovu žrtvu za hrvatski narod.

U kontaktima između načelnika općine Posušje Branka Bage, Jerka Kovača iz Australije, Marinka Sose, s HRB-om i Ivom Butkovićem koji je osobno poznavao veliku većinu pripadnika Fenix grupe, općina Posušje odredila je lokaciju na kojoj će spomenik biti postavljen. Ideja je od strane općine Posušje objeručke prihvaćena, posebno zbog činjenica da su ovoj grupi pripadala dva Posušanina Petar Bakula i Filip Bešlić koji su svjesno žrtvovali svoje živote za našu slobodu.

U spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske spomenik će se sastojati od 19 ploča, odnosno kocaka, a u okviru dvije bit će reljefi Bakule i Bešlića, Posušana koji su bili dijelom ove grupe, dok će imena drugih biti ispisana na zidu.

Podsjetimo, u lipnju 1972. godine Bugojanska je skupina upala u tadašnju Jugoslaviju, njih 19 hrvatskih sinova čiji je osnovni cilj bio oslobađanje Hrvatske od Jugoslavije. Zadaća im je bila pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 26. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a potom s Teritorijalnom obranom i milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili streljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke (“partijske”), vojne i policijske (“milicijske”) krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”.

Na obroncima planine Svilaje tog srpanjskoga dana pomiješali su se mirisi cvijeća i baruta, svoje mlade živote ostaviše na Oltaru Domovine njezini najbolji sinovi, u zaseoku Leskuri u Gornjem Ogorju zvjerski su ih ubili pripadnici tadašnjih jugoslavenskih snaga.

Neki su u svojim govorima isticali kako je Bugojanska skupina koja je izvela akciju Fenix 1972. godine bila je prva hrvatska oružana postrojba poslije 1941. godine. Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske, odnosno za hrvatsku slobodu, koja je ostvarena dvadeset godina poslije u Domovinskom ratu“.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB-a:
1. Adolf Andrić
2. Ambroz Andrić
3. Nikola Antonac
4. Petar Bakula
5. Filip Bešlić
6. Vidak Buntić
7. Vili Eršeg
8. Ilija Glavaš
9. Đuro Horvat
10. Vejsil Keškić
11. Vinko Knez
12. Viktor Kancijanić
13. Ilija Lovrić
14. Stipo Ljubas
15. Vlatko Miletić
16. Ludvig Pavlović
17. Ivan Prlić
18. Pavo Vegar
19. Mirko Vlasnović

posusje.net

bugojno1 bugojno2 bugojno

OGLASI

Loading