Select Page

Ako se ovako nastavi, do kraja tjedna nećemo imati slobodnih kreveta za pacijente zaražene koronom

Ako se ovako nastavi, do kraja tjedna nećemo imati slobodnih kreveta za pacijente zaražene koronom

Zadnji podaci za SKB Mostar govore kako je hospitalizirano 122 ljudi zbog komplikacija uzrokovanih koronavirusom. To su podaci od jučer, a od tada je hospitalizirano još 15-ak osoba zbog korone. COVID bolnica u Mostaru i 5. kat glavne zgrade koji je pretvoren u COVID odjel ima 150 kreveta. U prijevodu, ukoliko se nastavi ovakav tempo prijema u bolnicu COVID pozitivnih pacijenata, slobodnih kreveta do kraja tjedna neće biti. To je za portal Pogled.ba potvrdio i ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić. 

-Brojke nam kažu kako bi do kraja tjedna mogli ostati bez slobodnih kreveta za pacijente zaražene koronom i morat ćemo širiti kapacitete. Sigurno je kako ljude nećemo ostaviti na ulici, a gdje ćemo širiti COVID odjele još nismo odlučili. Ovo što se događa zadnjih dana je nadmašilo i moje crne scenarije, što dovoljno govori u kakvoj se situaciji nalazimo – govori Kvesić na početku razgovora. 

Dodaje kako ne očekuje pad broja zaraženih nego daljnji rast jer se ne poštuju mjere koje su na snazi, a još nitko ne govori da bi mogli ući u lockdown. 

-Nije politički pametno ovo što su reći, ali mislim kako je kasno za donošenje bilo kakvih mjera. Mislim da smo zakasnili i jako teško da ćemo se vratiti u poziciju u kojoj smo bili na početku godine. Za takvo nešto su potrebne drastične promjene, a ja ih ne vidim ili barem nemam najava da će do njih doći – ističe Kvesić.

Naravno, cijepljenje većeg dijela stanovništva bi riješilo većinu problema, ali Bosna i Hercegovina o tome ne može razmišljati. Vlasti već pola godine nisu u stanju osigurati kupovinu značajne količine cjepiva protiv koronavirusa i nitko nema razloga vjerovati kako će se takvo nešto uskoro dogoditi. Jedino što nam ostaje je poštivanje mjera koje su na snazi, ali niti u tome se nismo pokazali uspješnima. 

-Mi ćemo pružiti pomoć svakom pacijentu, druge dijelove bolnice pretvarati u COVID centre, ali to nije rješenje. Mjere moramo poštovati ako želimo sebi i drugima dobro. Znači, sve je do nas. Kada kažem kako je kasno za nove mjere, onda javnosti treba biti jasno u koju fazu smo došli i koliko je stanje teško. Nabavu cjepiva neću ni komentirati, a i to dovoljno govori što mislim o tome – zaključio je Kvesić. 

vecernji.ba

OGLASI

Loading