Select Page

Ana-Marija Begić u Virtus Bologni

Ana-Marija Begić u Virtus Bologni

Hrvatska reprezentativka Ana-Marija Begić, (1994-190) koja je prošlu sezonu igrala u Prvoj košarkaškoj ligi Poljske (EBLK) za Energa Torun, potpisala je ugovor sa talijanskim prvoligašem Virtus Sagafredo Bolognom pa će sljedeću sezonu braniti njihove boje.

– Jako mi je drago šta sam potpisala za Virtus Segafredo Bolognu o kojem sam čula samo riječi pohvale, kako o klubu tako i o gradu. Nadam se da ću svojim zalaganjem i dobrom igrom donijeti puno sreće našim navijačima i samim time pomoći klubu u ostvarivanju zacrtanih ciljeva – izjavila je Begić nakon dogovora.

U Poljskoj je Begić prošle sezone odradila svoju četvrtu inozemnu sezonu – prve dvije sezone igrala je u Španjolskoj za ekipu Campus Promete, potom sezonu u švedskom Udominate Basketu i prošle sezone u poljskom Energa Torunu (u 29 utakmica prosječno 7.5 koševa). Begić je u dresu Energa Toruna, osim nacionalnog prvenstva u Poljskoj, igrala i utakmice EuroCupa u skupini B u kojoj su bili MBA Moskva (Rusija), Galatasaray (Istanbul, Turska) te Niki Lefkadas WBC (Grčka). U Hrvatskoj je s Medvešćakom dva puta zaredom bila prvakinja Hrvatske (2014. i 2015.), te 2015. godine, opet s Medvešćakom, pobjednica Kupa Hrvatske “Ružica Meglaj Rimac” i MVP finala u Rijeci. Godine 2015. proglašena je košarkašicom godine u Hrvatskoj. S Medvešćakom je u mlađim dobnim uzrastima (kadetkinja i juniorka) nekoliko sezona zaredom bila prvakinja Hrvatske, a s 15 godina igrala je u dresu Medveščaka svoje prve utakmice EuroCupa (2010).

U Švedskoj je pretprošle sezone za Udominate Basket, aktualne prvakinje Švedske, igrala tri lige – Damligan, EEWBL i EuroCup. U 25 igara Damligan prosječno je postizala 11.8 koševa po nastupu, 8.3 skoka i 2.2 asistencije te značajno pridonijela da Udominate regularnu sezonu završi kao tada drugi najbolji tim Švedske. Bila je to vrlo uspješna sezona u njenoj karijeri, budući da ju je Eurobasket.com izabrao za All-Swedish Damligan Honorable Mention. Begić je također za Udominate Basket odigrala 8 utakmica u EuroCupu gdje je postizala 13.5 koševa po nastupu, 8.4 skoka i 1.4 asistenciju. U istočnoeuropskoj ligi (EEWBL) u 11 odigranih utakmica postigla je 9.3 koša po utakmici, 7.8 skokova i 1.3 asistencije. Njezin Udominate Basket igrao je polufinale ove lige, a Eurobasket.com ju je i u ovoj ligi izabrao za All-EEWBL Honorable Mention.

Standardna je seniorska reprezentativka Hrvatske, koja je sudjelovala u kvalifikacijama za EuroBasket 2019. (5.5 koševa, 6 skokova i 0.3 asistencije), a prije toga je branila boje Hrvatske u kvalifikacijama i na EuroBasketu 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj (4.6 koševa, 3.9 skokova i 0.3 asistencije). U mlađim uzrasnim kategorijama reprezentacije Hrvatske bila je 2010. godine u Grčkoj kapetanica kadetskih viceprvakinja Europe, a prošla je sve reprezentativne uzraste i bila njihov istaknuti član. Kao kadetska reprezentativka Hrvatske u Tallinu je na Europskom prvenstvu osvojila srebro u B Diviziji (9.5 koševa, 8.5 skokova i 2.1 asistencija), srebro kao kadetkinja 2010. u Grčkoj u A Diviziji (10.8 koševa, 8.7 skokova i 1.4 asistencija), zlato kao juniorka u Miskolcu u B Diviziji 2011. godine (8.1 koš, 4.3 skoka i 1 asistencija) i 7. mjesto kao juniorka u Bukureštu u A Diviziji (9.2 koša, 8.6 skokova i 2.1 asistencija) što je do danas najveći uspjeh i kadetske i juniorske reprezentacije Hrvatske, a vodio ih je trener Željko Ciglar.

Foto: Ana-Marija Begić /Snimio: Lukasz Lubinski

Ženska Košarka

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading