Select Page

BAKIR NA ISPITU: Hoće li prihvatiti ucjene političkih marginalaca, ili postupiti kao državnik?

BAKIR NA ISPITU: Hoće li prihvatiti ucjene političkih marginalaca, ili postupiti kao državnik?

Predsjedništvo HDZ BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru odlučilo je pripremiti i u parlamentarnu proceduru na državnoj i federalnoj razini uputiti paket zakona. Riječ je o, vjerojatno, najvećem projektu reforme zakonodavstva, čijim bi se usvajanjem institucionalno znatno poboljšao položaj Hrvata u BiH, a HDZ BiH bi ostvario glavninu svojih predizbornih obećanja.

Prije upućivanja u parlamentarnu proceduru HDZ želi postići suglasnost svih stranaka koje participiraju u Hrvatskom narodnom saboru, pa će tražiti podršku Predsjedništva HNS-a u kojem sjede predsjednici svih hrvatskih parlamentarnih stranaka.

O kojim je zakonima riječ i zbog čega su oni važni za institucionalno popravljanje položaja Hrvata u BiH? riječ je o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, te o zakonu o RTV servisu i Zakonu o državnim službenicima, koji su u nadležnosti parlamenta BiH. Na federalnoj razini riječ je o zakonu o Vladi F BiH, Zakonu o federalnim ministarstvima, i drugim tijelima uprave u FBiH vezanih za status neustavnih ministarstava, a raspravljalo se i o prijedlozima ili paketu braniteljskih zakona te Zakona o radu državnih službenika FBiH.

-Stranačka tijela izvršne i zakonodavne vlasti na razini BiH, i Federacije BiH, pripremiti će prijedloge zakonskih izmjena, a na narednoj sjednici zakone će razmotriti i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH.

Set zakona

Izmjenama izbornog zakona omogućilo bi se da Hrvati mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i izaslanike u federalni Dom naroda, čime bi se sprovela i odluka Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića. Time bi se istovremeno onemogućila majorizacija Hrvata u izboru za ove dvije važne institucije. Zakon o javnom rtv servisu, institucionalizirao bi postojanje rtv servisa na hrvatskom jeziku u sklopu javnom rtv sustava BiH. Izmjenama zakona o Vladi FBiH dva neustavna ministarstva; ministarstva obrazovanja i kultura i športa bila bi zamjenjena drugim dvama ministarstvima, od kojih bi se jedno bavilo europskim integracijama.

HDZ BiH u predizbornoj kampanji obećao je da će federalno ministarstvo branitelja imati dvije komponeneta, bošnjačku i hrvatsku kako bi bolje skrbilo o pravima hrvatskim branitelja, invalida Domovinskog rata i obitelji poginulih branitelja, te kako će se vratiti prava koja je im kroz neustavnu reviziju oduzela bivša platformaška vlast.

Zbog čega HDZ BiH i HNS baš u ovom trenutku pokreću ovako zahtijevnu reformu zkonodavstva, nije teško pretpostaviti. Ovo je posljednja godina mandata, prije izborne 2018. u kojoj je moguće bar pokušati ispuniti dio predizbornih obećanja.

Ključno pitanje?

Ključno je pitanje, međutim, je li HDZ dobio suglasnost svojih koalicijskih partnera za spomenute zakonske prijedloge- na federalnoj razini SDA i SBB-a, a na državnoj Saveza za promijene, odnosno SDS-a i SNSD-a koji ima većinu u Domu naroda državnog parlamenta?

Ukoliko nije onda je riječ o alibi zakonskim prijedlozima, nakon čijeg odbijanja će se reći, “pokušali smo, ali ne ide”. No, neke izjave ključnih političkih lidera klimave vladajuće koalicije upućuju na to da bi u ovom trenutku neki od zakonskih prijedloga HDZ-a, odnosno HNS-a mogli dobiti podršku stranaka vladajuće većine na državnoj i federalnoj razini.

Čović: “Do nas je”

Na to upućuju i riječi lidera HDZ-a Dragana Čovića na obilježavanju 25. obljetnice utemeljenja HVO-a.- Uvjeravam vas, nije ni do Srba koji su u Daytonu dobili svoj entitet, nije ni do Bošnjaka, koji su, također, dobili svoj entitet, mi im tu samo malo smetamo, a ni do međunarodne zajednice, mada nas je ona na stotine pomela u proteklih više od 25 godina. Do nas je, kazao je Čović u govoru na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice HVO-a, nedjelju u Mostaru.

Ova njegova izjava uslijedila je samo šest dana nakon “radne večere” s Izetbegovićem, Dodikom, Ivanićem, premijerom Hrvatske Plenkovićem novoizabranim predsjednikom Srbije Vučićem i crnogorskim predsjednikom Vujanovićem u mostarskom restoranu Romansa, večer uoči Mostarskog sajma. Nekoliko sudionika tog mini summita potvrdilo je da je glavna tema razgovora bila izmjena izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanja Hrvata na sljedećim izborila i provela odluka Ustavnog suda, čime bi se izbjegla kriza u formiranju vlasti i na federalnoj i na državnoj razini. Ocjenjeno je kako je to pitanje od ključne važnosti ne samo za stabilnost BiH, već i za stabilnost regije.

Bakirova “pomoć Hrvatima”

– Od nas se očekuje da pomognemo Hrvatima da mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda. Rekao sam da sam spreman za to pod jednim uvijetom, da prestanu priče o novim podjelama i novim entitetima, kazao je nakon večere u mostarskom restoranu Romanca, lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, jasno dajući do znanja kako bi zastupnici SDA u Parlamentu BiH, mogli podržati izmejne izbornog zakona kojim bi se jamčio izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Predsjedništvo BiH i Dom naroda. Nespominjanje podjela i trećeg entiteta kao uvjeta za podršku zastupnika SDA reformi izbornog zakona zapravo je samo figurativno postavljanje prepreka koju bi Hrvati trebali “preskočiti” do ostvarenja cilja. Izetbegović, naime, dobro zna da hrvatski političari nikada i nisu zagovarali podjele, niti govorili o trećem entitetu i da je to retorika koju koristi uglavnog bošnjačka tzv ljevica, te da je primarni i kratkoročni cilj hrvatske politike osigurati institucionalne mahenizme kojim bi se spriječila ponovna majorizacija, a da je reorganizacija BiH, koja bi uključivala uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom- dugoročni cilj koji bi bio u funkciji očuvanja, a ne podjele BiH, njene stabilizacije i racionalizacije.No, to pitanje u ovom trenutku nije na dnevnom redu.

Podrška Radončića, Dodika, Bosića, Ivanića..

Ukoliko je Izetbegović uistinu bio iskren kada je govorio kako je spreman “pomoći Hrvatima”, makar bi adekvatniji izraz bio “nećemo odnemagati” u reformi izbonog zakona, glavna zapreka da se izmjene usvoje u Parlamentu BiH su otklonjene. Nema, naime, sumnje kako će i SBB, čiji lider Fahrudin Radončić, osim što njeguje dobre odnose s Čovićem i ima više senzibilieta i sklonosti prema hrvatskom pitanju od Izetbegovića, također biti “od pomoći” u izmjenama izbornog zakona.

Podršci izmjenama izbornog zakona kojima bi se spriječila majorizacija Hrvata i omogućilo im da mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda spremne su podržate i sve srpske stranke u Parlamentu BiH. Predsjednik RS i lider SNSD-a, Milorad Dodik to je bezbroj puta potvrdio.

– Zaista ne vidim ni jedan razlog da se omogući postojanje izborne jedinice na jedan dan, kako bi Hrvate mogli izabrati člana Predsjedništva, iznio je opetovano svoj stav i u sinoćnjem Dnevniku TV 1, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dok je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i bivši lider SDS-a Mladen Bosić nedavno izjavio: -Mi već imamo krizu na stolu, a to je Izborni zakon, koji se veže za pitanje međunacionalnih odnosa, odnosno pitanja izbora hrvatskog člana Predsjedništva i izbor domova naroda i to je opasnost za održavanje sljedećih izbora. Neki su već rekli, da ako ne bude dogovora da neće biti izbora. Ako se to dogodi onda imate vakum iz kojeg može svašta izaći – rekao je Bosić, te dodao: “Da sam na mjestu bošnjačkih političara, pokušao bi riješiti problem izbora hrvatskog člana Predsjedništva što bi relaksiralo odnose i to ne bi išlo na štetu Bošnjaka” .

Napomenu je i kako zna da je stvorena atmosfera kod Bošnjaka da je teško napraviti ustupke.- Zato netko treba objasniti narodu da je to u interesu i Bošnjaka i Srba jer to stabilizira odnose, kazao je Bosić iz čijih riječi se može, nedvojbeno, isčitati kako bi i zastupnici SDS-a u Parlamentu BiH podržali izmjene Izbornog zakona, kakve traže Hrvati.

Osim podrške izmjenama izbornog zakona SDA, prema ranijim izjavama Bakira Izetbegovića, mogla bi podržati i izmjene zakona o Federalnoj vladi i ministratsvima, kojima bi se ukinula dva neustavna ministarstva, kao i set zakona o braniteljima i resornom federalnom ministarstvu.

Izvjesna i očita šteta, kao i benefiti

Nakon izjava lidera vodećih parlamentarnih stranaka u BiH, HDZ je, čini se, procjenio da je sazreo trenutak da se testira njihova vjerodostojnost. HDZ BiH, SDA i sa 6 vrhu stranke lojalnih zastupnika, od njih ukupno deset u Parlamentu BiH, SBB, SDS i SNSD imaju uvjerljivu većinu u oba doma državnog parlamenta za izmjene izbornog zakona. Ukoliko svi budu stajali iza svojih riječi izmjene izbornog zakona bit će usvojene, bez obzira što o tome mislila bošnjački nacisocijalisti i njihovi medijski podupiratelji.

S izmjenama Izbornog zakona, uz, vjerojatno, do ljeta popunjeni EU upitnik, Bosna i Hercegovina do kraja ove ili početkom sljedeće godine gotovo sigurno dobiva status kandidata za članstvo u Eeuropskoj uniji, za što se, uz Hrvate, zalaže i velika većina Bošnjaka. A to je, uz pozitivne pokazatelje na ekonomskom planu sasvim dovoljno Izetbegoviću da njegova SDA osvoji većinu među bošnjačkim biračima i na sljedećim izborima.

Bakirov izbor

Bez izmjena izbornog zakona, sudeći po izjavama hrvatskog premijera Plenkovića i šefa diplomacije Stiera, BiH može očekivati samo hrvatski veto u Vijeću EU, koje o kandidatskom statusu zemlje aspiranta odlučuje konsenzusom. I ne samo to-već još gore od toga- nemogućnost zakonitog formiranja vlasti nakon izbora 2018. Izetbegović bi tim potezom i SDA i BiH blago rečeno, uveo u slijepu ulicu.

Na njemu je odluka; hoće li stalno pristajati na ucjene lijevih jurišnika i njihove besmislene optužbe za izdaju i podjelu zemlje, hoće li nastaviti niz pogrešnih poteza, hoće li mu stranku u izborni sunovrat voditi politički diletanti i marginalci poput Komšića, Nikšića, Bajrovića i Suljagića, ili će dopustiti da ga vodi, ništa drugo do, zdrav razum. Ukoliko se odluči za prvu opciju štetu koju će napraviti i svojoj stranci, svojim sunarodnjacima i državi BiH, više su nego izvjesne i očite i laiku, kao i benefiti ukoliko postupi liderski i državnički mudro.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis.

OGLASI

Loading