Select Page

Bevanda poručio: Neću dati suglasnost za sredstva MMF-a dok županije ne budu uključene u proces

Bevanda poručio: Neću dati suglasnost za sredstva MMF-a dok županije ne budu uključene u proces
Bosna i Hercegovina je u opasnosti da izgubi instrument za brzo financiranje, novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, jer se vlasti u FBiH ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac koji pripada tom entitetu.

S obzirom na to da je za aranžman potrebna suglasnost svih razina vlasti, i Republika Srpska će morati sačekati da se u drugom entitetu dogovore u vezi s mehanizmom raspodjele sredstava.

Kako je “Nezavisnim” rekao Andrew Jewell, stalni predstavnik MMF-a u Sarajevu, sastanak Upravnog odbora MMF-a u Washingtonu održava se 14. travnja.

Kada bi se stvari odvijale povoljno, novac bi mogao doći dva tjedna nakon sastanka Odbora. Ali, stvari se, nažalost, ne odvijaju povoljno. Vlasti se i dalje ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac. Mi smo im rekli da bez dogovora ne može uslijediti odobravanje sredstava, rekao je Jewell.

Na pitanje kada bi mogao biti organiziran idući sastanak Odbora, odgovorio je kako to sada nije moguće ocijeniti zbog obimnosti rada i rasporeda unaprijed zakazanih termina.

Postoji rizik da dođe do kašnjenja, rekao je Jewell, i podsjetio kako je BiH trebala dobiti polovicu svoje kvote, odnosno oko 165 milijuna eura pod povoljnim uvjetima, ili, ukoliko to Odbor odobri, čak i punu kvotu, koja bi iznosila oko 330 milijuna eura.

Ovaj instrument nije tradicionalni višegodišnji program po kojem imate prethodne akcije koje se moraju ispuniti prije odobravanja, pa onda uvjetovanja prije nego što se upute naredne tranše. Ovdje novac ide bez ikakvih preduvjeta i u cijelosti, rekao je on.

Podsjećanja radi, dogovora o aranžmanu s MMF-om nema zbog nemogućnosti dogovora unutar FBiH o tome treba li i na koji način uključiti županije u ovaj aranžman.

Kako tvrdi Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, on neće dati suglasnost na aranžman ako ne budu uključene županije.

Ne znam kako će odlučiti odbor MMF-a, ali u okviru Fiskalnog vijeća ja ću imati stav da se mora dogovoriti i raspodjela koja će pružiti pomoć svim razinama vlasti, jer je virus korona pošast koja je ušla u sve općine i nitko ne može imati neke prioritete.

Nije ovo aranžman koji s MMF-om imamo u redovitim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakoj županiji u FBiH i svakoj općini u RS, gdje je ipak lakše, jer je centraliziran sustav i odluke se drugačije donose, rekao je Bevanda.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading