Select Page

BiH čeka olujno ljeto s čestim nepogodama i poplavama

BiH čeka olujno ljeto s čestim nepogodama i poplavama

U onim vremenima pričalo se, a bilo je i istina, da je prilikom šetnji u Engleskoj kišobran neizostavan rekvizit jer normalno je da će vas u jednom trenutku „iznenaditi“ pljusak. Jučer gledamo fotografiju koju je na Facebooku objavio Nedim Sladić, jedan od najpoznatijih meteorologa, a riječ je o vremenskoj prognozi iz engleskog Readinga i Sarajeva. U Readingu sunce, u Sarajevu red oblaka, red kiše, red pljuskova, red grmljavine…, a ima nešto i sunca.

Bez previše optimizma

I sam Sladić upitao se gdje su se stvari okrenule u pogrešnom smjeru. Pokušali smo ga kontaktirati da vidimo što on kaže na najnoviju prognozu AccuWeathera prema kojoj možemo očekivati olujna nevremena u BiH, međutim, u Britaniji, u kojoj se on nalazi, bio nam je nedostupan. Međutim, prema onome što je objavio za svoje pratitelje, optimizma nema na vidiku. Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi AccuWeathera, posljednjih godina ne griješe sa sezonskim prognozama. 

Za nadolazeće ljeto, barem na jugoistoku Europe, gdje se svrstava i BiH, neće biti užareno kao ranijih ljeta. Bit će spor i prelazak na ljeto ako ga bude u pravom smislu. – Struja vlage iz Atlantskog oceana trebala bi povećati naoblaku u tim područjima, što će pomoći u održavanju temperature tijekom dana – kažu prognostičari. Noću, međutim, naoblaka može djelovati poput pokrivača, izolirajući zrak ispod i rezultirajući višim temperaturama od onih koje bi se obično mjerile. Više temperature tijekom noćnih sati mogle bi dovesti i do temperatura iznad prosjeka za ljeto u cjelini.

Velika većina zgrada u Europi napravljena je kako bi zadržala toplinu pa, ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložit ćete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplinom kako ljeto napreduje – objavio je Roys. 

Ljetna prognoza AccuWeathera za Europu, ono što je nama zanimljivo, ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima oborina, a možda čak i teškom vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta. – Oborina bi trebalo blizu povijesnog prosjeka za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana. Iako će oborine pomoći u suzbijanju sušnih uvjeta u regiji, mogle bi imati i štetne posljedice jer se očekuju oluje. Prema karti AccuWeathera, visoki rizik od oluja i grmljavinskih nevremena vrijedi i za bh. područje. Značajne poplave predviđaju se za cijelu Hrvatsku, osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, zapadno Kosovo, Crnu Goru, Albaniju te sami zapad Sjeverne Makedonije.

  • Zona od sjeverne Francuske do Balkana u najvećem je riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati štetne vjetrove i tuču – rekao je Roys i istaknuo da je visok rizik oglašen za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Prema onom što je Sladić naveo u komentarima na svoju objavu, ističe da će očekivano vlažno tlo (s obzirom na prognoze) suzbijati veće prodore vreline. Dugotrajni valovi vreline ove su godine minimalni.

Realan scenarij

  • Ne znači da neće biti ljepših dana, ali…, prema svim prilikama, neće biti dugotrajni kao protekla dva ljeta – navodi Sladić .

I neovisni meteorolog Zoran Zadro tvrdi kako nema sumnje da će se sezonska prognoza za ljeto ostvariti, isto kao što se proljetna ostvarila.

  • Barem u 70 posto promatranih godina unatrag njih stotinjak, tijekom povijesti, El Nino je u našem dijelu Europe donosio vlažne godine – ističe Zadro, pa spominje mogućnost repriziranja 2014. godine, kada smo imali katastrofalne poplave. Kratko je prokomentirao i da nas, prema AccuWeatheru, čeka olujno ljeto s čestim nepogodama i lokalnim poplavama. Za kraj, ostaje nam nadati se da neće biti baš tako crno…

OGLASI

Loading