Select Page

BiH može očekivati status kandidata 2021. godine

BiH može očekivati status kandidata 2021. godine
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić boravili su u srijedu u službenom posjetu Bruxellesu, gdje su se sastali predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Marijom Sassoliem, europskim povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyiem i potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borellom.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su u razgovorima s dužnosnicima Europske unije ponovili puno opredjeljenje za nastavak europskog puta Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH će nastaviti s vodećom ulogom u procesu europskih integracija.

Teme sastanaka s predstavnicima Europske unije su bile migracije, regionalna suradnja i obilježavanje 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sugovornici u briselskim institucijama su suglasni da Bosna i Hercegovina može očekivati status kandidata tijekom iduće godine, ako nastavi sa započetom dinamikom na ispunjenju uvjeta iz Mišljenja Europske komisije.

Također, očekuje se da će iduće godine biti usvojen Ekonomski razvojni plan za zapadni Balkan, koji će se odnositi na 18 projekata za zemlje regije iz oblasti infrastrukture, ekologije, energetike i digitalne tehnologije.

Tijekom sastanaka ponovljeno je opredjeljenje Europske unije za jačanje regionalne suradnje, i u tom kontekstu dana je podrška inicijativi Mali Schengen, koja podrazumijeva uvođenje standarda koji se primjenjuju u Europskoj uniji. Istaknuto je da ova inicijativa nije zamjena za članstvo u EU, već priprema zemalja regije za punopravno uključivanje u Europsku uniju.

Razgovarajući o aktualnom problemu migrantske krize, sugovornici su upoznali članove Predsjedništva BiH o procesu usvajanja Novog pakta o migracijama, za dugoročno rješavanje problema ilegalnih migracija. Izraženo je očekivanje da će se primjenom novih pravila i u Bosni i Hercegovini smanjiti priliv migranata.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvali su visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borella da nazoči obilježavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

No, prilikom fotografiranja uslijedile su i male varnice. Sassoli je ponudio članovima Predsjedništva da stanu ispred panoa za fotografiranje. No, Dodik je zaobišao Sasolija i stao s njegove druge strane, tako da se predsjednik EP-a našao između njega i Komšića i Džaferovića. Sassoli je rukom pokazao Dodiku da stane do druge dvojice članova Predsjedništva ali je on to odbijao. Sassoli je još jednom ponovio gest rukom. No, Dodik je to ponovo odbio i pokazao rukom Sassoliju da on stane do Džaferovića. Inače, uobičajeno je da se članovi Predsjedništva BiH sa stranim zvaničnicima fotografiraju na ovaj način, odnosno da taj zvaničnik stoji u sredini.

(www.jabuka.tv, vecernji.ba | Foto: Predsjedništvo BiH)

OGLASI

Loading