Select Page

Dodik o BiH: Hrvatima entitet, RS-u samoopredjeljenje, Bošnjacima Bosna

Dodik o BiH: Hrvatima entitet, RS-u samoopredjeljenje, Bošnjacima Bosna

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za politički magazin “Pečat” na RTRS-u da “ovakva Bosna i Hercegovina ne može opstati”, jer je “nastala kao eksperiment” i na toj razini ostala tijekom čitavog svog postojanja.

Dodik je kaže da je “BiH u stagnaciji i raspadanju” i da to nitko ne može spriječiti, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba postojati kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

“BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebala postojati, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne – bio uspješniji i imali bi daleko više napretka”, smatra Dodik.

Dodik naglašava da je za to da svi konačno uvide da BiH ne može funkcionirati bez bazičnog dogovora, da je ovakvo stanje neodrživo.

“Danas treba omogućiti Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno odlučivati o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli organizirati se u dijelu koji kontorliraju i to nazvati Bosnom, te da se koncentriraju oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji”, naglasio je on.

Dodik kaže da predsjednik SDA Bakir Izetbegović, neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi RS, “vodi BiH u propast”.

Ističe da Izetbegovićeva izjava da će održavati “status quo” jer ne želi SNSD u Savjetu ministara dok ne shvate da, kako kaže, entiteti ne mogu zapovjedati državom, predstavlja negiranje entiteta i realnog političkog dogovora.

“Bosna i Hercegovina nije u statusu quo, ona je u stagnaciji i raspadanju. Bakirova vizija Bosne je takva da nema RS-a, jer kaže ‘neće nama entiteti uređivati, nego netko drugi’. Tko drugi? Allah će uređivati, a ne realan politički dogovor”, kaže Dodik.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati formirati vlast na razini BiH, Dodik naglašava da oni nemaju odgovornost prema narodu i da njihovo djelovanje u Sarajevu u posljednjih pet godina, predstavlja spiralu “izdaje nacionalnih interesa RS-a” i omalovažavanja srpskog naroda.

“Narod mora znati da predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović i njihovi sljedbenici vrše dodatnu produženu izdaju srpskih nacionalnih interesa. Šarovića ne zanima Republika Srpska, već samo fotelja u Sarajevu i dogovor oko toga”, kaže Dodik.

Dodik poručuje da će SNSD blokirati sve procese na razini BiH ukoliko SDS i PDP formiraju vlast mimo izborne volje građana RS-a. Podsjeća da im je ponuđeno jedinstveno djelovanje svih stranaka iz RS-a u Sarajevu, ali da su to ove dvije stranke odbile i izabrale Izetbegovića, “ignorirajući srpske nacionalne interese”.

OGLASI

Loading