Select Page

BiH na pušačima zaradila četiri milijarde maraka

BiH na pušačima zaradila četiri milijarde maraka

BiH je u proteklih šest godine zaradila više od četiri milijarde prihoda od trošarina na duhan i duhanske prerađevine, objavio je portal Klix.ba.

U skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH koji se primjenjuje od 1. srpnja 2009. godine Uprava za neizravno oporezivanje BiH svake godine donosi odluku o posebnoj ili minimalnoj trošarini na cigarete. Ključni cilj je usklađivanje oporezivanja trošarina na duhanske prerađevine u BiH s trošarinskom politikom Europske unije. Od 2009. na cigarete u BiH plaćala se proporcionalna trošarina u visini od 42% maloprodajne cijene i fiksna trošarina u iznosu od 0,15 KM po kutiji cigareta. Od uvođenja, proporcionalna trošarina je stalno iznosila 42% maloprodajne cijene, dok se fiksna trošarina svake godine povećavala za 0,15 KM, a predviđeno je da tijekom 2015. fiksna trošarina po kutiji cigareta iznosi 1,05 KM. Prema podacima do kojih je došao portal Klix, 2009. godine prihodi od trošarina na duhan i duhanske prerađevine iznosili su 449,4 milijuna KM. U 2010. BiH je od duhanskih prerađevina zaradila 556 milijuna KM. Zarada države u 2011. dostigla je 716, 3 milijuna KM. U 2012. godine prihodi BiH od duhana i duhanskih prerađevina iznosili su 758,4 milijuna KM.

Zanimljivo je da, unatoč povećanju trošarina u 2013. godini na 0,75 KM dolazi do pada prihoda, BiH te godine od prodaje duhana i duhanskih prerađevina zaradila je 727,1 milijuna KM. Već u 2014. godine ponovno dolazi do povećanja trošarina i rasta prihoda, prošle godine država je od prodaje duhana i duhanskih proizvoda zaradila 757,9 milijuna KM. Povećanje trošerina na cigarete tijekom prethodnih godina, tvrdi Klix, rezultiralo je da je sve veći broj građana BiH prelazio na konzumiranje duhana za koji se trošarina povećala tek od kolovoza prošle godine kako bi se izjednačilo oporezivanje trošarinom cigareta i duhana za pušenje. Podsjetimo, 2014. godine usvojene su izmjene i dopune Zakona o trošarinama u BiH koje su stupile na snagu 1. kolovoza 2014. i kojima se uvela nova trošarina na rezani duhan, i to u iznosu od 78 maraka po kilogramu za 2014. godinu. Prema posljednjim statistikama, tvrdi portal, 32 posto građana BiH konzumira cigarete, a samim tim i financira državni aparat.

vecernji.ba

OGLASI

Loading