Select Page

BOJKOT: Hrvatski ministri nisu došli na sjednicu Vlade FBiH

BOJKOT: Hrvatski ministri nisu došli na sjednicu Vlade FBiH

Ministri HDZ-a BiH nisu htjeli prisustvovati jutrošnjoj sjednici Vlade Federacije BiH zbog neslaganja sa SDA i DF-om u vezi sa smjenama i imenovanjima u javnim poduzećima, saznaje Srna.

Prema neslužbenim informacijama, HDZ BiH i SDA dogovorili su da na današnjoj sjednici budu razmatrane smjene u “BH Telekomu”, “Eronetu”, “Aluminiju” i “Elektroprivredi HZ HB”.

S obzirom da se te točke nisu našle na dnevnom redu, ministri HDZ-a BiH nisu htjeli prisustvovati sjednici Vlade FBiH.

Vlada FBiH nije održala sjednicu dva tjedna zbog sukoba među koalicijskim partnerima u vezi sa uredbom o načinu izbora u javnim poduzećima, koju je predlagao HDZ BiH, a kojoj se protivio DF.

HDZ BiH je zagovarao hitne smjene u javnim poduzećima, dok DF inzistira na tome da se čeka kraj mandata. SDA je stava da se smjene izvrše tamo gdje se uočilo loše poslovanje.

Prošlog tjedna bilo je dogovoreno da se uredba “stavi u stranu”, a da se ide sa smjenama u određenim poduzećima, ali i tu je došlo do problema.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kao prioritete gdje treba odmah imenovati vršitelje dužnosti pojedinih funkcija u upravi naveo je HT “Mostar”, “Hrvatsku poštu” Mostar, “Elektroprivredu HZHB”, “Aluminij” i Razvojnu banku FBiH.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH bilo je razmatranje prijedloga za dodjelu dijela sredstava Trajnog revolving fonda privrednim društvima “Ligamont” i “Baupartner”.

Na prijedlog federalnog Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, Vlada se trebala izjasniti o predloženom Planu povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te o četiri odluke o usvajanju programa utroška sredstava namijenjenih za podršku povratnicima i raseljenim

Trebala su biti razmatrana i stanja u poduzećima “Hidrogradnja” Sarajevo, “Unis tuls” Sarajevo i “Aluminij” Mostar.

prvi.tv

OGLASI

Loading