Select Page

Nastavljamo zajedno raditi za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH i jačanje odnosa Hrvatske i BiH

Nastavljamo zajedno raditi za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH i jačanje odnosa Hrvatske i BiH

Povodom 30. godišnjice HDZ-a BiH Večernji list BiH uradio je poseban prilog u kojemu je prigodan osvrt napisao Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

“U proteklih 30 godina HDZ Bosne i Hercegovine afirmirala se kao vodeća i stožerna stranka koja ujedinjuje hrvatski narod u BiH. Kao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, koja istinski njeguje zajedništvo hrvatskog naroda u domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, čestitam predsjedniku stranke Draganu Čoviću, utemeljiteljima te svim članicama i članovima 30. godišnjicu osnutka HDZ-a BiH!

Puna potpora HDZ-a & naše Vlade 

vakav jubilej čini vas izrazito ponosnim na ostvarena postignuća, ali i snažno obvezuje na nastavak kontinuiranog rada za gospodarski i socijalni boljitak Bosne i Hercegovine, a osobito za političku ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te napredak BiH na putu prema članstvu u EU i NATO. Suočeni s novim globalnim izazovima, osobito oko zdravstvenih i gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa, uvjeren sam da će, kao i do sada, HDZ BiH biti konstruktivna politička snaga te predvodnik europskog puta i gospodarskih reformi za izgradnju kvalitetnije budućnosti čitave BiH. U tom procesu imat ćete našu punu potporu.

Snažno partnerstvo & dijalog 

a tom tragu, nastavljamo snažno partnerstvo i dijalog naših dviju sestrinskih stranaka, kako bismo zajednički dali doprinos rješavanju svih otvorenih pitanja, razvijanju gospodarske suradnje Hrvatske i BiH te jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivan narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Podupirat ćemo nastojanja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH u pogledu promjena Izbornog zakona te drugih zakonskih promjena, jer smatramo da su takve izmjene pravedne i korisne za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među trima narodima.

Europski put BiH

Kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a, nastavit ću snažno podupirati europski put Bosne i Hercegovine. Angažman nam je dobronamjeran i prijateljski prema BiH jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. Zagrebački sastanak na vrhu politička je ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i snažna potpora europskoj perspektivi jugoistoka Europe, a osobito Bosni i Hercegovini.

Položaj Hrvata – vitalni nacionalni interes 

 proteklom mandatu naše Vlade, pokazali smo da nam je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. HDZ-ova parlamentarna većina usvojila je u Hrvatskom saboru 2018. Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH te europskom putu BiH. Otvorili smo konzulate u Livnu i Vitezu, predstavništva Hrvatske gospodarske komore i snažno podržali otvaranje dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Mostaru i Sarajevu. Nakon 15 godina uspostavili smo zrakoplovnu liniju Mostar – Zagreb. Zakonom smo uredili status branitelja pripadnika HVO-a.

U partnerstvu s HDZ BiH, naša Vlada nastavit će jačati sve oblike suradnje – kulturne, obrazovne, gospodarske s Hrvatima u BiH, ali i programsku i projektnu suradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike.

Više od 166 milijuna kuna za projekte Hrvata u BiH 

d 2016. do kraja 2020., preko Ureda za Hrvate izvan RH koji vodi Zvonko Milas, naša Vlada uložit će u programe i projekte za Hrvate u BiH više od 166 milijuna kuna, što je značajno povećanje u odnosu na prethodno razdoblje. Povećali smo broj stipendija za studente Hrvate u BiH s 200 na 400 stipendija godišnje. Podupirat ćemo strateške institucije Hrvata u BiH: Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru te surađivati s institucijama hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH na projektima od posebnog značaja za Hrvate.

Proširenje diplomatsko-konzularne mreže 

azmatrat ćemo mogućnosti proširenja diplomatsko-konzularne mreže sukladno procjenama svrhovitosti i opravdanosti. U svrhu gospodarskog napretka, poticat ćemo bolju suradnju tvrtki iz Hrvatske i BiH te inicirati investicije hrvatskih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ostanak i prosperitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini poduprijet ćemo i projektima iz gospodarstva, turizma i poljoprivrede.

Snažnu poveznicu u suradnji naših sestrinskih stranaka predstavlja troje zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru izabranih na listi u dijaspori – Zdravka Bušić, Nevenko Barbarić te Radoje Vidović, kao i naša zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Oni će se i dalje odvažno zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini te unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života.

Usmjereni na budućnost i svladavanje novih izazova koji su pred nama, na temelju iskrene i kvalitetne političke suradnje HDZ-a i HDZ-a BiH, nastavljamo zajedno raditi u interesu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dvije susjedne i prijateljske države.”

vecernji.ba

OGLASI

Loading