Select Page

Bošnjaci s dnevnog reda skinuli imenovanje ravnatelja FUP-a

Bošnjaci s dnevnog reda skinuli imenovanje ravnatelja FUP-a

Osim ministara iz SDA, za skidanje s dnevnog reda bila su trojica ministara iz SBB-a Vesko Drljača, Nermin Džindić i Zlatan Vujanović.

Opasan presedan dogodio se na jučerašnjoj redovitoj sjednici Vlade Federacije BiH kada je na inicijativu ministara SDA, uz potporu većine ministara SBB-a, s dnevnog reda skinuto izvješće Neovisnog odbora Parlamenta Federacije BiH o provedenom javnom natječaju za imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije, piše Večernji list BiH.

Nakon što je probijen zakonski rok od mjesec dana, spomenuto izvješće s popisom najuspješnijih kandidata na čelu sa Zoranom Galićem, aktualnim ravnateljem Granične policije BiH, te Milanom Galićem, policijskim ravnateljem Zapadnohercegovčke županije, konačno se našlo na dnevnom redu. No, umjesto očekivanog imenovanja, Edin Ramić (SDA), ministar za izbjegle i raseljene osobe, predlaže da se ova točka skine s dnevnog reda i ostavi novoj Vladi FBiH na odlučivanje.

Obrazloženje ministra Ramića bilo je da se na ovaj način želi spriječiti diskriminacija Bošnjaka jer ne znaju hoće li u novoj Vladi FBiH Bošnjacima pripasti mjesto ministra unutarnjih poslova iako je u zakonu jasno navedeno da ministar i ravnatelj FUP-a ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda. “Ako Bošnjak ne bude ponovno ministar MUP-a, onda će Bošnjaci biti diskriminirani. Zato mislim da je bolje imenovanje ravnatelja FUP-a ostaviti novoj Vladi FBiH”, obrazloženje je ministra Ramića čiju je inicijativu o skidanju točke s dnevnog reda, koja je u nadležnosti drugog ministarstva, presedanom ocijenila Jelka Milićević (HDZ BiH), dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija. “U ove četiri godine nismo imali slučaj da jedan ministar traži da se s dnevnog reda skine točka čiji je predlagatelj drugi ministar koji je također na sjednici”, istaknula je Milićević aludirajući na činjenicu da je ministar MUP-a Aljoša Čampara (SDA) također bio na sjednici. Nakon što je i Ramićev argument o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka imenovanjem najbolje ocijenjenih kandidata iz reda hrvatskog naroda doveden u pitanje, Ramić se pozvao na stručnost kandidata. “Nama treba isključivo profesionalac, osoba koja zadovoljava najviše propisane standarde. Ne trebamo mu sad brojati krvna zrnca”, izjavio je Ramić pobijajući vlastitu tezu da bi Hrvat na čelu FUP-a ugrozio Bošnjake ako ne zadrže poziciju ministra MUP-a.

Osim ministara iz SDA, za skidanje s dnevnog reda izvješća Neovisnog odbora Parlamenta FBiH koje je provelo natječaj za izbor ravnatelja FUP-a, bila su trojica ministara iz SBB-a Vesko Drljača, Nermin Džindić i Zlatan Vujanović.

Edita Đapo, ministrica iz SBB-a, prilikom glasovanja priklonila se ministrima HDZ-a BiH koji su bili za to da se postupak imenovanja ravnatelja FUP-a završi odabirom najuspješnijeg s ponuđene liste kandidata. Iza ovakvog opasnog presedana koji je inicirao SDA, a podržala većina ministara SBB-a, mogla bi se vrlo lako kriti namjera bošnjačkih stranaka za osnivanjem pričuvnog sastava policije u ovom entitetu. Budući da su proces započeli bez suglasnosti Hrvata, na ovaj način mogu ga i završiti jer ravnatelj FUP-a iz reda hrvatskog naroda mogao bi ga zaustaviti.

OGLASI

Loading