Select Page

NAJVIŠE U MOSTARU: Za glasovanje u BiH registriralo se 22 tisuće hrvatskih državljana

NAJVIŠE U MOSTARU: Za glasovanje u BiH registriralo se 22 tisuće hrvatskih državljana

Za glasovanje na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, koje će se provesti na teritoriju Bosne i Hercegovine, u roku koji je istekao 28. listopada registriralo se nešto više od 22 tisuće hrvatskih državljana koji žive ili privremeno borave u toj zemlji, potvrdio je u četvrtak Hini prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u BiH i koordinator za provedbu izbora Pero Bilušić.

Najveći je broj aktivno registriranih birača koji imaju prebivalište na području koje pokriva generalni konzulat u Mostaru i tamo ih se za glasovanje prijavilo oko 15 tisuća. Na glasovanje na jednom od dvadeset birališta koja će biti otvorena u Mostaru prijavila su se i 994 birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Za glasovanje u Sarajevu, gdje će biti otvoreno osam biračkih mjesta, aktivno se registriralo nešto više od tri tisuće birača s prebivalištem u BiH te 364 koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. U Tuzli će biti otvorena tri birališta, a tamo se aktivno registriralo 2178 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH te njih 79 koji imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Za ovogodišnje parlamentarne izbore u Banjoj Luci će biti otvorena dva birališta, a tamo se za glasovanje aktivno registriralo 490 birača s prebivalištem u BiH te 238 s prebivalištem u Hrvatskoj.

Bilušić je napomenuo kako je 28. listopada ujedno bio zadnji rok do kojega su se osobe s prebivalištem u Hrvatskoj mogle prijaviti za glasovanje u inozemstvu pa tako i u BiH.

Za hrvatske državljane s prebivalištem u BiH ostaje otvorena mogućnost da se aktivno registriraju i tijekom 7. i 8. studenog kada će se provoditi izbori na teritoriju te zemlje.

Oni će prije glasovanja ipak morati ishoditi potvrdu o aktivnoj registraciji, a one će se izdavati na posebno određenim lokacijama uz biračka mjesta.

Točan podatak o tome koliko u BiH ima osoba s hrvatskim državljanstvom pa time i pravom glasa u XI izbornoj jedinici nije poznat, no pretpostavlja se kako je riječ o njih više od 300 tisuća.

prvi.tv

OGLASI

Loading