Select Page

BORBA NA TRŽIŠTU: “Cijena smilja ne bi trebala biti niža od 2 KM po kilogramu”

BORBA NA TRŽIŠTU: “Cijena smilja ne bi trebala biti niža od 2 KM po kilogramu”

Problem u vezi s otkupom smilja goruća je gospodarska tema posljednjih mjeseci u Hercegovini, a ništa se nije promijenilo niti početkom berbe. Činjenica je da su cijene niže od želja proizvođača, ali i da će očito proizvođači i prerađivači smoći snage prebroditi nagomilane probleme. Ovo su zaključci razgovora s Dinkom Dujmovićem, predsjednikom Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, piše Klix.ba.

“Mi u Grupaciji proizvođača i prerađivača smilja smo jasnog stava da destilerije trebaju preraditi svježu masu smilja, a svoje usluge naplatiti u postotcima od prinosa u ulju, kako se poljoprivredni proizvođači ne bi dodatno izlagali troškovima. Dio destilerija je poslušao naš apel. Ovim modelom, nakon berbe i sezone destiliranja, možemo imati točan pregled količine i kvaliteta esencijalnog ulja. Na taj način će se također formirati interno tržište esencijalnog ulja smilja, koje će biti predmet otkupa destilerija ili direktno za potrebe inozemnih kupaca. Još jednom napominjem da je kvaliteta eteričnog ulja od smilja presudan faktor u prodaji”, kaže za Klix Dujmović.

Dujmović smatra da bi predloženim modelom destiliranja i otkupa eteričnog ulja, a u odnosu na prihod koji bi trebao ostvariti poljoprivredni proizvođač, u konačnici ta cijena, ako se radi o normalnim organskim plantažama, trebala biti minimalno 2 KM po kilogramu zelene mase, a i više, ovisno o plantaži.

“Ovaj model i otkup na ovaj način nisu upitni i dio destilerija to već radi, tako da se poljoprivredni proizvođači mogu javiti tim destilerijama kako bi ugovorili konkretan termin destiliranja. Također, imam pouzdane informacije da će dio destilerija koje rade na takav način i otkupiti kvalitetno eterično ulje od poljoprivrednih proizvođača, nakon učinjenih kemijskih analiza. Cijena otkupa ulja će, naravno, ovisiti o kvaliteti ulja i potrebama na tržištu”, kaže Dujmović.

OGLASI

Loading