Select Page

U IT sektor žele svi – od učenika srednjih škola do 70-godišnjaka

U IT sektor žele svi – od učenika srednjih škola do 70-godišnjaka

Iako cijeli svijet prolazi kroz teško razdoblje ekonomske krize, polje informacijskih tehnologija nastavlja rasti. Dobra je stvar da potražnja za stručnjacima u ovom području uvijek raste jer je u skupini industrija koje su stalno u razvoju, bez obzira na globalna gospodarska kretanja. Posjedovanje visoke stručne spreme nije jamstvo kvalitete, ali ni uspjeha na početku IT karijere, piše Večernji list BiH. 

Upravo sve navedeno pobudilo je zanimanje kod bh. građana, zbog čega se, kako pišu Nezavisne, sve češće odlučuju na prekvalifikaciju jer smatraju da im je to put do najbržeg zaposlenja. Iz škola i tečajeva za IT edukaciju ističu kako godine i prethodno znanje nisu prepreka za prekvalifikaciju, a među polaznicima su, kažu, osobe od srednjoškolske dobi do onih koje koračaju sedmim desetljećem života. To su, kako kažu, uglavnom fakultetski obrazovani ljudi koji prekvalifikaciju vide kao priliku za nove i bolje uvjete života.

Perspektivno zanimanje

Nikolina Rajilić iz IT Academyja Banja Luka kaže da je osviještenost građana o perspektivnosti IT vještina na dosta dobroj razini. Istaknula je kako je IT ostao jedno od najperspektivnijih zanimanja današnjice. – Stručnjaci iz ove sfere i dalje su dosta traženi i natprosječno plaćeni. S druge strane, više od 90 posto tradicionalnih poslova danas zahtijeva poznavanje neke IT vještine – kazala je Rajilić za Nezavisne. Prema njezinim riječima, polaznici se najviše odlučuju za obuku programiranja i dizajniranja jer programeri zauzimaju najveći dio radnih mjesta u IT tvrtkama, dok, s druge strane, dizajneri imaju mnogo različitih mogućnosti za rad.

Gradimir Stanković iz Moje digitalne akademije, koja nudi program obuke iz oblasti digitalnog marketinga, kaže da je zanimanje građana znatno povećano. – Prvi razlog povećanja zainteresiranosti jest taj što su mnogobrojne domaće tvrtke postale svjesne potencijala digitalnog marketinga te odvajaju znatan dio svog proračuna u taj dio oglašavanja i zapošljavaju specijaliste za to. Drugi razlog je taj što su freelancing i rad od kuće za inozemne tvrtke također doživjeli veliku ekspanziju, a pozicije specijalista digitalnog marketinga vrlo su tražene, ali i dobro plaćene – ističe Stanković za Nezavisne.

Zanimanje poslodavaca

Da je zanimanje poslodavaca za radnicima IT sektora od pojave koronavirusa u BiH povećano, kazala nam je u nedavnom razgovoru Adisa Fazlović, menadžerica marketinga portala mojposao.ba. Utjecaj pandemije koronavirusa definitivno je u jednoj mjeri izmijenio potrebe poslodavaca u BiH.

– Veliki broj poslodavaca iz različitih industrija, ali s naglaskom na komercijale – prodaje u protekloj godini, uslijed nemogućnosti tradicionalnog i uobičajenog načina prodaje, okrenuo se online sustavu prodaje i komunikacije s kupcima, što će vjerojatno ostati i dugoročan trend.

Prema našim pokazateljima, najtraženija zanimanja trenutačno su senior/junior programer, call-agenti u centrima za korisničku podršku i prodaju te komercijalist – trgovac, dok je, s druge strane, došlo do pada potražnje za ugostiteljskim radnicima. Uz nekada najtraženije ugostitelje, manje se traže radnici u poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu, ali i oni koji se bave umjetnošću i dizajnom – zaključila je Fazlović u razgovoru za Večernji list.

VL

OGLASI

Loading