Select Page

BRUKA CENTRALIZMA: Sarajevo želi ušutkati Tuzlansku inicijativu

BRUKA CENTRALIZMA: Sarajevo želi ušutkati Tuzlansku inicijativu

Preko dvjesto milijuna maraka oteto je Tuzlacima i poslano u Sarajevo kako bi se razvijao glavni grad. Preko 100 milijuna maraka u istih deset godina oteto je Bihaću i poslano u Sarajevo kako bi se mogao razvijati glavni grad.

140 milijuna oteto Zenici, 70 Mostaru, 50 ZHŽ-u

Preko 140 milijuna maraka oteto je Zenici i poslano u Sarajevo kako bi se mogao razvijati glavni grad. Preko 70 milijuna maraka oteto je Mostaru i poslano u Sarajevo kako bi se mogao razvijati glavni grad. Preko 50 milijuna maraka oteto je ZHŽ-u i poslano u Sarajevo kako bi se mogao razvijati glavni grad. HBŽ je morao dati preko 30 milijuna maraka za sarajevske parkove, ceste, i rasvjetu. Posavski kanton morao je dati preko 20 milijuna maraka Sarajevskom kantonu. Sve to omogućio je Zakon o raspodjeli PDV-a koji su neki likovi iz međunarodne zajednice odobrli Sarajevskoj inicijativi koja je zaključila kako nije u redu da se “hrvatski kantoni tako brzo razvijaju”. U ime nacionalističkog načela, “ne Hrvatima bolji standard nego ostalima” Sarajevo je prije 10 godina tako uspjelo izlobirati legalnu pljačku ostatka FBIH. Jedan dobar dio ugrabio je i Goraždanski kanton u kojem je povrat PDV-a 180% dok je u Sarajevu 200%. Za one koji ne kuže o čemu se radi ukratko: Od ukupno pribavljenog PDV-a novac se prema kantonima u FBIH vraća neravnopravno, tako da u Sarajevu glava stanovnika se množi sa 2. Tako u Sarajevu ne živi 400.000 ljudi nego 800.000 i prema tom broju vrši se povrat love. U praksi to znači da ako Federaciji uplatite 10 KM PDV–a, dvije marke idu u Sarajevo, 1,8 maraka ide u Goražde, a ostatak se dijeli na preostalih 8 kantona.

vlada zzh

Inicijativa za rušenje Zakona

Stoga je logično da je inicijativa za rušenje tog zakona krenula upravo iz socijalne i opustošene Tuzle koja je platila najveći danak Sarajlijama. Kako je inicijativa multietnička, podržavaju je naime i bošnjački i hrvatski kantoni, sarajevocentrične stranke našle su se pred živim zidom. Znaju da se taj zakon mora srušiti, ali bi ipak htjeli da se ta inicijativa iskoristi za rušenje kantona. Tako Nermin Nikšić u Mostaru kaže: Oni bi sad htjeli da se kroz taj povrat poreza ojačaju kantoni, pa bi kantoni postale male države. Drugim rječima – samo je Sarajevskom kantonu dozvoljeno da bude mala država u malo većoj državi Federaciji i još većoj državi BIH. Nije dovoljno što Sarajevo koristi blagodati činjenice da je gl. grad FBIH i gl. grad BIH i da u njemu postoje tisuće plaća i popratnih službi glomazne državne i federalne administracije nego je odlučilo pljačkati i kantonalne nivoe.

Ništa zato licemjerno nije izgledalo kao kada su sarajevski NGO-ovci po Sarajevu palili državne i federalne institucije proglašavajući se socijalom. Sarajevo i sarajevski kanton, zadnja su mjesta u BIH koja se trebaju “kurčiti” socijalnim buntovima, budući da taj grad i taj kanton godinama lijepo žive kao paraziti na račun ostalih kantona u FBIH, na račun same FBIH i na račun države BIH. I bilo je konačno vrijeme da im netko kaže dosta. Stoga Tuzlanskim profesorima koji su pokrenuli ovu inicijativu treba skinuti kapu!

Već dugo tinjaju međužupanijski sukobi

Zakon o pripadnosti javnih prihoda mora se izmijeniti po skraćenom i hitnom postupku – stav je zastupnika i izaslanika Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije iz Tuzlanske županije.
– O svemu možemo razgovarati, ali ne na taj način, ne pristajemo ni na kakve hitne procedure – uzvratili su zastupnici Skupštine Sarajevske županije.

Zbog odredaba Zakona o pripadnosti javnih prihoda već dugo tinjaju međužupanijski sukobi i sada su, slobodno se može reći, eksplodirali. U prvi plan izbila je svađa između Tuzle i Sarajeva nakon što je Tuzlanska županija nedavno uputila Parlamentu Federacije prijedlog izmjena Zakona i zatražila da ga zastupnici usvoje po hitnom postupku. Tuzlake je prva podržala Skupština Zeničko-dobojske županije, a kasnije im je stigla potpora i drugih županija

tuzla

Pojednostavljeno kazano, sukob je izbio zbog načina raspodjele prihoda od neizravnih poreza. Naime, formula za raspodjelu sadrži ponder koji održava posebne rashodovne potrebe pa, primjerice, za Sarajevsku županiju iznosi dva, za Bosansko-podrinjsku 1,8, Posavsku 1,5, a za Hercegbosansku 1,1.

Prema važećim propisima, u ovoj godini bi SŽ-u pripalo 355 milijuna maraka ili 802 marke po stanovniku, a TŽ-u, koji ima više stanovnika, 203 milijuna ili 47 maraka po glavi!
– Uvođenjem dodatnih pondera u sustav raspodjele javnih prihoda neke županije su u startu privilegirane, a neke su dovedene u neravnopravan položaj – kažu u Tuzlanskoj županiji i kao dokaz navode svoju računicu po kojoj su zbog primjene Zakona od 2006. do kraja prošle godine oštećeni za oko 300 milijuna maraka.

– Ukoliko se ti i takvi ponderi ne bi primjenjivali, Tuzlanskoj županiji bi u ovoj godini pripalo 41,4 milijuna maraka više, Zeničko-dobojskoj 34,16, Unsko-sanskoj 24,8, Srednjobosanskoj 22,7, Hercegovačko-neretvanskoj 19,6, Zapadnohercegovačkoj 7,7, a Hercegbosanskoj tri milijuna maraka više – tuzlanska je računica.

– Iza zahtjeva da se po skraćenoj proceduri usvoje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stoje sve stranke, nema tu nikakvog politikantstva. Ako Parlament Federacije ne usvoji naš prijedlog, odmah ćemo podnijeti žalbu Ustavnom sudu Federacije. Pravo i pravda su zasigurno na našoj strani – priopćeno je iz Tuzle.

Sarajevo-1

Ljutnja Sarajeva

S druge strane, na izvanrednom zasjedanju Skupštine Sarajevske županije prije dva dana, donesena je odluka da se Parlamentu Federacije predloži izrada sveobuhvatne analize raspodjele prihoda od neizravnih poreza ‘kako bi se došlo do činjenica’.
– Tuzlanski zahtjev za brisanje koeficijenata je šokantan. Ako se prihvati, Sarajevska županija će biti oštećena za oko 150 milijuna maraka. Mi uplaćujemo više poreza i doprinosa od drugih i zato je naš koeficijent veći. Dobro, možemo se i složiti da se ukine, ali pod uvjetom da nam vraćaju onoliko novca koliko uplatimo kroz poreze – kaže Muhamed Kozadra, ministar financija i vršitelj dužnosti premijera SŽ-a.
Elmedin Konaković, zastupnik SDA u Skupštini Sarajevske županije i budući županijski premijer, ne želi ni čuti za smanjenje prihoda.
– Sarajevska županija na ime poreza uplati godišnje više od milijardu maraka i ukoliko bi prijedlog iz Tuzle prošao, dobili bismo svega oko 200 milijuna maraka od dosadašnjih oko 350 milijuna – kazao je Konaković zastupnicima Skupštine i podvukao:
– Izgleda da se želi preko naših leđa rješavati probleme u drugim županijama. Na to niti možemo niti hoćemo pristati.
Što će odlučiti Parlament kojem je Tuzlanska županija službeno uputila prijedlog izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda sa zahtjevom da bude usvojen po skraćenom postupku, ovog trenutka nije poznato, ne zna se ni kada će biti stavljen na dnevni red. Iz Tuzlanske i ostalih županija poručili su da neće odustati i da će ići do kraja.

I gradovi traže izmjene

Općinsko vijeće Centar Sarajevo krajem prošle godine službeno je zatražilo izmjenu formule za raspodjelu javnih prihoda. Zahtjev je da se utvrdi kvota ili postotak po kojom će se novac prebacivati izravno gradovima kako ne bi ovisili o županijama. Naglašeno je da je zbog neravnopravne raspodjele u potpuno istim problemima svih pet gradova u Federaciji – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Široki Brijeg i Zenica.(DnevniLIST)

poskok.info

OGLASI

Loading