Select Page

Cijena nafte najviša od 2015., u BiH gorivo skuplje za 5 do 10 feninga

Cijena nafte najviša od 2015., u BiH gorivo skuplje za 5 do 10 feninga

Tržište nafte proteklih dana trese se u cijelom svijetu.

Naime, cijena je prošle srijede porasla na najvišu razinu od sredine 2015. godine, a razlog je značajno unaprjeđenje poštivanja smanjenja proizvodnje za koje je zaslužna Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Reuters. Tako je barel brent nafte skuplji za 1 posto, a najveća formirana cijena ovih dana je 61,49 dolara.

Obuzdavanje proizvodnje

Najavljeno je daljnje obuzdavanje proizvodnje nafte, nakon čega je skočio i američki West Texas Intermediate, također na najvišu razinu u posljednje dvije godine. Dnevni izvoz američke sirove nafte, pak, popeo se šesti put u sedam tjedana na 1,92 milijuna barela u tjednu zaključno s 20. listopadom, što je ukupan rast od 13 posto gledano od 2016. godine naovamo. Poslovni.hr piše da se radi o snažnom zamahu, što je prokomentirao i glavni direktor Saxo Banke Ole Hansen. – Nužan je još i veći porast potražnje od ovog koji trenutačno bilježimo kako bismo održali perspektivu visokom – komentirao je za Reuters. S druge strane, agent za gorivo u uslugama prijevoza tereta Matt Stanley ističe da bi u ovim okolnostima na globalnoj razini moglo doći ili do predviđenog deficita od 260 tisuća barela ili viška od blizu 1,5 milijuna barela. Nije izostala ni reakcija svjetske burze pa su pojedini indeksi, poput paneuropskog STOXX-a 600 ili azijskog indeksa dionica Azije i Pacifika izvan Japana MSCI koji je dosegnuo desetogodišnji vrhunac, također zabilježili nove rekorde.

I BiH u oscilacijama cijena

Reuters komentira i da je povećanje cijena nafte podiglo zalihu osnovnih sredstava u Europi, dok su spomenuti sporazum o ograničenju proizvodnje na 1,8 milijuna barela nafte dnevno zemlje izvoznice su potpisale upravo kako bi potakle rast cijena nafte. Saudijska Arabija i Rusija najavile su da će ga se pridržavati i iduću godinu. Što se Bosne i Hercegovine tiče, i ovdje se prati rasplet situacije. Vidljivo je da je cijena goriva proteklih dana narasla u prosjeku od 5 do 10 feninga. – Litru dizela sada plaćam 1,86 feninga. Uistinu, proteklih godina svašta smo doživjeli, plaćali smo ga od 2,16 KM do 1,61 KM, oscilacije su nevjerojatne – govori nam čovjek kojeg smo susreli na jednoj crpki. Također, u BiH se još vodi rasprava o trošarinama koje će, ako se usvoje, povećati cijenu goriva za još 15 feninga.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading