Select Page

Ćosić: Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna

Ćosić: Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna
Okrugli stol ”Povijesni kontekst utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” održan je u utorak navečer u dvorani Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu.

Sudionici okruglog stola bili su Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ-a BiH te Vladimir Šoljić, počasni predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Ćosić je u izjavi novinarima naglasi da je zbog okolnosti u vremenu početka rata u BiH osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bio razuman i logičan potez.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna je nastala jer su to zahtijevale okolnosti. Središnja vlast u BiH je bila nemoćna zaštitit državu i njene građane od agresije. Hrvati da bi se zaštitili od agresije koja im je prijetila osnovali su u studenom 1991. godine Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, kako bi organizirali život i obranu na tom prostoru koji je bio potpuno izvan jurisdikcije središnjih vlasi u Sarajevu, kazao je predsjednik Vlade ŽZH i dodao da je proizvodnja zaboravnog stanja i krivotvorenje historiografije indoktrinira mlade ljude.

Treba posvetiti pozornost stvarnim činjenicama, a ne fabricirati događaje, jer to ne donosi ništa dobro. Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna, to znaju i svi ostali, ako to žele priznati. Međutim, neke nove politike pokušavaju iskriviti sliku i proglasiti nepoželjnima sve one politike koje nisu kompatibilne tom konceptu građanske Bosne i Hercegovine.

Upravo takva politika građanske BiH koja podrazumijeva unitarizaciju i brisanje identiteta i to najviše šteti Bosni i Hercegovini, a tomu nas uči primjer bivše države. Takve ekstremne opcije treba odbaciti i okrenuti se traženju unutarnjeg konsenzusa, ako želimo ovu Bosnu i Hercegovinu učiniti samoodrživom i naprednom jer nijedna država ne može funkcionirati pod bilo kakvim mehanizmima prisile, zaključio je Zdenko Ćosić u izjavi okupljenim novinarima.

Vladimir Šoljić koji je u ratnim danima je bio ministar energetike, industrije i rudarstva, a potom i obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne rekao je da je osnivanje ove zajednice važno za opstanak Hrvata na ovom području.

Da nije bilo Herceg Bosne u ratu se Hrvati ne bi mogli obraniti. Hrvati mogu biti ponosni, a jasno je da ima krajeva i ljudi koji su pretrpjeli velike gubitke i obiteljske tragedije. Međutim, Hrvati su pobjednici u ratu, stvorena je hrvatska država i prvi put su Hrvati na jednoj strani. Prvi put su Hrvati nakon dugih stoljeća ratovali za svoj interes, a ne za tuđi i možemo biti ponosni na vrijeme koje smo živjeli tada.

Bošnjačka politika je kalkulirala i htjeli su dobiti državu na sukobu Hrvata i Srba. Međutim, Hrvati su na vrijeme shvatili da se trebaju braniti i to su vrlo uspješno učinili, izjavio je Šoljić.

Okrugli stol održan je povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a organizirao ga Županijski odbor Mladeži HDZ BiH Županije Zapadnohercegovačke.

Moderator je bio politolog Ivan Kraljević.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading