Select Page

ČOVIĆ NAKON ZAKLJUČKA VIJEĆA EU O BIH: Odmah krenuti u proces provedbe presude Sejdić i Finci

ČOVIĆ NAKON ZAKLJUČKA VIJEĆA EU O BIH: Odmah krenuti u proces provedbe presude Sejdić i Finci

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pozdravio je zaključke Vijeća Europske unije o BiH, ističući da je prezadovoljan dinamikom na europskom putu i činjenicom da i priča oko referenduma u RS-u i atmosfera koja se gradi u zadnjih nekoilko mjeseci nije previše opteretila naš odnos s članicama EU.

U razgovoru za Fenu Čović se posebno zahvalio ministru vanjskih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku koji je, kako kaže, vrlo aktivan na tom području.

– Možemo žaliti što nismo ovo završili u sedmom mjesecu, ali možda je ovo i dobar nauk za neke iduće korake, da vrlo jasno shvatimo da imamo prijatelje koji su nam otvorili vrata, a sve dalje je do nas. Koliko dinamično želimo ići na europskom putu da stignemo i Srbiju i Crnu Goru toliko će nam se i ta vrata otvarati. Moramo znati, uvjeti za ovaj status su do kraja prijateljski olakšani, ali za naredni korak, kandidacijski status, morat ćemo izvršiti sve ono što se zadnjih desetak godina obećavalo u BiH – ističe Čović.

On je bio zagovornik što brže predaje zahtjeva za dobivanje kandidacijskog statusa i usprkos tomu što je u dijelu javnosti odluka da se to uradi u veljači ove godine ocjenjenja „preuranjenom“, Čović ističe kako je ona zapravo pozitivno utjecala na cjelokupni proces.

– Naravno da je podnošenje zahtjeva u drugom mjesecu ubrzalo određene procese, jer ako nećemo sami činiti neke stvari, zašto bi netko drugi to činio za nas. Kroz to nas ljudi cijene. Meni je žao što nisam zahtjev predao i u prosincu prošle godine, ali što je tu je. Svjedoci smo bili rasprava jesmo li spremni, kakva smo mi to država i slično. Upravo ovaj put će nas natjerati da neke stvari očistimo oko sebe i kada je u pitanju izgradnja pravne države i pitanje funkcioniranje naših institucija. Vidite koliko rasprava imamo oko odluka Ustavnog suda BiH. S jedne strane se osuđuju, a s druge ohrabruju odluke Ustavnog suda, a i jedni i drugi na isti način djeluju, jer u biti komentiraju nešto što se ne bi trebalo komentirati – smatra Čović.

U zaključcima se posebno naglašava potreba provedbe presude „Sejdić i Finci“, a Čović kaže kako odmah treba krenuti u taj proces.

– Tako se jača i država i ne treba nam nitko biti supervizor u tim aktivnostima. Moramo shvatiti da je to naš posao i uvjeren sam da ću s kolegama brzo staviti ta pitanja na stol i završiti raspravu o njima mnogo prije idućih izbora. Nema više izigravanja. To je odluka suda koja se mora ispoštovati i mi u nju moramo ugraditi ono što želimo od BiH. Suživota nema bez jednakopravnosti i vjerujem da će to ovaj put motivirati sve da na jedan realan način gledaju na BiH. U našim razgovorima smo se u proteklih desetak godina previše nadmudrivali oko ovih stvari i konačno je vrijeme da ih usvojimo. Vjerujem da neće biti velikih problema kako doći do rješenja načina izbora članova Predsjedništva i definiranja Doma naroda. Mi smo svakako u desetom mjesecu planirali pokrenuti pitanje provedbe presude „Sejdić i Finci“ – kaže hrvatski član Predsjedništva BiH.

U zaključcima Vijeća EU se prepoznaje i značaj provedbeb Reformske agende, a Čović ističe kako ono što je unutar BiH glede toga definirano sada treba dodatno ojačati te sadržajno i u dinamici izvršenja postaviti jasne tjedne planove.

– Ako to napravimo izvršna vlast na svim razinama će se prema tome morati drugačije odnositi, a to će onda i partnere, konkretno u Federaciji, natjerati da nadmudrivanje koje između SDA i HDZ traje mjesecima, konačno prestane. Na stol moramo staviti sve ono što nas opterećuje i kroz zakonodavnu i izvršnu vlast završiti u idućih mjesec dana. To će nam biti prvi test i ja očekujem da do kraja listopada završimo sva ona zakonska rješenja koja su nam prepreka u našoj normalnoj komunikaciji zadnjih pola godine. Iza toga moramo pojačati aktivnosti koje su važne za investicijski zamah, izmjene i dopune fiskalnih zakona, da bi povećali svoj potencijal, zaštitili zdravstvene ustanove, došli u priliku investirati u prometnu infrastrukturu i puno drugih stvari o kojima smo govorili proteklih dana – kaže Čović u razgovoru za Fenu.

On naglašava da se u Vladu Federacije ne smiju unositi problemi koji postoje na razini političkih stranaka. Vladi, kaže, treba osigurati da može normalno, bez uplitanja i preglasavanja, donositi odluke, tražiti zajednička rješenja, a da se na političkoj razini riješavaju pitanja koja će sada doći od EU.

Osvrčući se na najavljeni referendum u RS-u i moguće posljedice na političku stabilnost BiH, Čović kaže da su se vješto pravile igre oko tog pitanja.

– Prvo, referendum nije trebalo osporavati, jer svaka zajednica u BiH, na lokalnoj ili višoj razini, može čuti glas naroda pogotovo oko pitanja kao što su dan entiteta, općine i slično. Oko toga nije trebalo biti sporenja, ali ima sada jedna druga dimenzija. Ako je Ustavni sud već donio odluke koje je donio onda se one moraju poštivati i sve aktivnosti se prilagoditi tim odlukama. Ne smijemo ući u područje anarhije. Bez obzira tko je i na kakav način donio odluke, to ne može i ne smije biti predmet rasprave u javnosti. Apsolutno se slažem da trebamo promijeniti odnose u Ustavnom sudu i puno drugih elemenata funkcioniranja pravne države. Mislim da jer bilo previše uplitanja u te institucije i naravno da se otvore mnoge sumnje. Ipak, uvjeren sam da će vlasti u RS-u prilagoditi sve svoje aktivnosti oko referenduma i dana entiteta odlukama Ustavnog suda. Bespotrebno smo napravili tenzije, što je nekome očito trebalo – zaključuje Čović i procjenjuje kako već desetak dana nakon izbora ovo pitanje oko referenduma u RS-u više nitko neće spominjati.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading