Select Page

Čović: Nećemo dozvoliti da se trgovinama blokiraju odnosi u Stocu

Čović: Nećemo dozvoliti da se trgovinama blokiraju odnosi u Stocu

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako standardi koji vrijede za lokalne izbore vrijede i za Stolac, te se oni moraju poštovati.

– Hoće li izbori u Stocu biti zakazani za mjesec, dva, svejedno je. Mi smo spremni za taj proces, ali isto tako nećemo dozvoliti da netko nekim trgovinama blokira odnose u Stocu – poručio je Čović koji je danas u tom mjestu razgovarao s općinskim načelnikom Stjepanom Boškovićem.

– Dvije su teme bile na dnevnom redu. Jedna je stanje u ovoj općini, a druga je bila u vezi toga što stranka misli raditi u ovoj godini dana kako bi se promijenili odnosi – rekao je Čović, dodavši kako neke teme ne zaslužuju pozornost i previše opterećuju odnose.

– Želimo osigurati da Stolac funkcionira kao jedna normalna sredina, a to bi značilo da želimo poseban naglasak staviti na infrastrukturne projekte – dodao je Čović, navodeći projekte vodoopskrbe te brzu cestu Stolac-Neum kao i druge lokalne projekte.

– Vrlo smo jasan zadatak stavili pred naše ljude na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini vlasti da poseban senzibilitet imaju prema ovim područjima ovdje. Činit ćemo sve da potaknemo investitore i da im pomognemo kako bi se otvorila nova radna mjesta, možda dinamičnije nego u drugim sredinama – rekao je Čović.

Načelnik Stjepan Bošković rekao je kako se razgovaralo o tome kako situaciju u Stocu vratiti u normalne uvjete na način da se u razumnom roku organiziraju demokratski izbori.

– Očekujemo od Središnjeg izbornog povjerenstva da donese određene odluke da Stolac bude općina kao i sve druge općine koje su 2. listopada završile svoj demokratski izborni proces, a to je da ima vlast i normalno funkcionira – rekao je Bošković.

Kada je u pitanju odluka o proračunu općine Stolac ili odluka o privremenom financiranju, Bošković ističe kako Zakon o načelima lokalne samouprave daje potpuni legalitet da primjene odluku o privremenom financiranju.

– Ovaj zakon je u određenoj kontradiktornosti sa Zakonom o proračunom i tu tražimo rješenje, usuglašavanje ova dva zakona. Činjenica je kako je Zakon o načelima lokalne samouprave donesen s duhom da apsolutno nijedna politička situacija ne može blokirati niti jednu jedinicu lokalne samouprave u njezinom funkcioniranju i građani niti jedne jedinice lokalne samouprave ne mogu biti žrtva određenih političkih procesa- zaključio je Bošković.

Na pitanje kako vratiti Stolac u normalne okvire, Čović je rekao kako Stolac može biti mjesto zajedničkog življenja.

– Mi moramo omogućiti Stocu da se razvija i da mu se dadne druga dimenzija, prije svega gospodarska i infrastrukturna – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading