Select Page

Održana 25. sjednica Općinskog vijeća

Održana 25. sjednica Općinskog vijeća

Održana je 25. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje.

Među prvim točkama našla su se izvješća udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Tako su vijećnici razmatrali godišnja izviješća HVIDR-e podružnice Posušje; Udruge obitelji poginulih, nestalih i stradalih hrvatskih branitelja općine Posušje; UDIVDR-e podružnice Posušje; UBIDRLPTSP podružnice Posušje i Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata ŽZH ogranak Posušje. Vezano uz ovu točku načelnik općine Branko Bago, zahvalio je udrugama na dostavljenim izviješćima, te je iskoristio prigodu pozvati sve vijećnike, članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i žitelje posuške općine na otvaranje Spomen obilježja u Uzdolu u nedjelju 23.6.2019. Spomenik se podiže u čast 134-ici poginulih Hrvatskih branitelja koji su poginuli na ramskom bojištu. Njima u čast bit će služena i sveta misa koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Ovo mjesto je i za Posušane od posebnog pijeteta, jer je braneći hrvatski narod na ratnom bojištu život izgubilo deset branitelja s područja naše općine. Poštujući veličinu njihove žrtve i žrtve svih onih koji su dali svoj život za slobodu hrvatskih ognjišta upućen je poziv da se žitelji naše općine u što većem broju upute na ovaj događaj. Posuške braniteljske udruge organizirali su besplatan prijevoz iz Posušja u nedjelju u 7 sati ispred salona „Viktorija“, a također je osigurana i okrjepa.

Na Dnevnom redu našlo se i Izviješće o radu Športskog saveza. U 2018. ova sportska udruga je imala niz aktivnosti od kojih je u Izviješću izdvojeno: Organizacija malonogometnog turnira u sklopu Posuškog lita, vođenje i održavanje sportskih dvorana, financiranje klubova unutar Saveza, kao i onih registriranih na području naše općine, izbor Sportaša godine i pomoć školama u nabavci rekvizita. Također Športski savez u protekloj godini izvodio je radove na sanaciji sportskih dvorana. Zvonimir Širić, predsjednik Športskog saveza u podnošenju Izviješća istaknuo je pohvalan podatak koji kaže da kada se zbroji ukupan broj djece u općini i broj djece koji treniraju u sportskim klubovima, dolazi se do zaključka da svako treće dijete u Posušju se bavi određenim sportom. Posebno se osvrnuo na malonogometni turnir koji Sportski savez organizira u sklopu Posuškog lita. Naglasio je kako su sva sredstva koja su prihodovana na ovom turniru uložena u infrastrukturu škola na području općine Posušje.

Prije nešto više od dva tjedna održani su izbori za članove vijeća mjesnih zajednica. Vijećnici su danas usvojili Odluku o potvrđivanju rezultata.

Usvojen je i prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o općinskim upravnim pristojbama. Ovime se stvorio pravni osnov za izdavanje rješenja za određivanje i postavljanje pločica s adresom i kućnim brojevima. Inače proces izrade Adresnog registra je u završnoj fazi te će u skorije vrijeme uslijediti i postavljanje bez financijskog troška za građane .

Od ostalih točaka iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih odnosa izdvajamo usvajanje Odluke o usvajanju regulacijskog plana Posušje (Put za Rakitno-Bakule); Prijedloga Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kolodvora; Odluke o naknadama za obavljanje usluga dopunske izmjere za katastarsku općinu Konjsko Bare te Odluke o izmjenama i dopunama urbanističkog plana Posušje.

Opcina Posusje

OGLASI

Loading