Select Page

MILAN SITARSKI: “Kučanovi stavovi nagovještaj primjerenijeg pristupa slovenske, pa i dijela europske ljevice prema BiH”

MILAN SITARSKI: “Kučanovi stavovi nagovještaj primjerenijeg pristupa slovenske, pa i dijela europske ljevice prema BiH”

Stavovi bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana izneseni u intervjuu za Večernji list u velikoj mjeri odudaraju od uobičajenih teza koje se mogu čuti od ljudi koji pripadaju njegovom segmentu političkog spektra, posebice u Sloveniji, ali i u nekim drugim zemljama, smatra Milan Sitarski iz instituta za društveno politička istraživanja iz Mostara.

On je za Hrvatski Medijski Servis komentirao izjavu bivšeg slovenskog predsjednika kako je BiH bure baruta, da je njena državna konstrukcija trebala biti izvedena iz činjenice da je to država koju konstituiraju tri ravnopravna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci, te da nije dobro što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet.

-Političari koji sebe prepoznaju kao liberalne ljevičare ili lijeve liberale, od kojih su pripadnici Kučanove generacije mahom bivši komunisti, koji s nekadašnjom partijom uglavnom nisu ostvarili organizacijski diskontinuitet, već tek u određenoj mjeri programsko-ideološki, gotovo uvijek po pitanju BiH i njenih problema iznose prepoznatljive, često stereotipne stavove, podsjeća Sitarski.

“Kučan uspio nadići uske poglede destruktivne po BiH”

Napominje kako su najčešće značajke tih stavova zanemarivanje povijesti kao jedne od ključnih determinanti kronične krize u BiH, te dosljedno minimiziranje sigurnosnih rizika koje nosi situacija u zemlji, uključujući i postojanje protagonista islamskog radikalizma, čije se već samo spominjanje uglavnom percipira kao svrstavanje uz radikalnu zapadnjačku desnicu.

Od posebnog je negativnog strategijskog značaja, dodaje Sitarski gotovo automatska podrška političara iz slovenskog, ali i šireg Kučanovog ideološkog okruženja, unitarističkim politikama, usmjerenim na minimiziranje, pa i eliminiranje političke relevantnosti konstitutivnih naroda kao ključne ustavne kategorije u BiH, te na uvođenje „građanskog“ modela ustroja.

-Milan Kučan je u spomenutom intervjuu uspio nadići te uske poglede, destruktivne po interese BiH i svih njezinih naroda i građana, te pokazao zavidan stupanj trezvenosti i realizma, pa i kreativnosti, kaže Sitarski za HMS.

Nagovještaj novog pristupa

To je, naglašava, posebice vidljivo kroz njegov stav da se politički interesi konstitutivnih naroda u federalno ustrojenoj zemlji ne moraju nužno i uvijek artikulirati i braniti isključivo na teritorijalnoj razini.

-Za nadati se je da su ovi njegovi stavovi svojevrstan nagovještaj neusporedivo primjerenijeg pristupa slovenske, pa i dijela europske ljevice Bosni i Hercegovini i njenim sustavnim problemima nego što je to bio slučaj u prethodnim desetljećima, kazao je Sitarski.

Podsjetimo prvi predsjednik neovisne Slovenije u nedavnom je intervju Večernjem listu kazao kako bi
BiH morala biti izvedena iz činjenice da je to država koju konstituiraju tri ravnopravna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Što je rekao Kučan

-Ustavna konstrukcija nije takva jer postoje dva entiteta i tu Hrvata nema. Mislim da to nije dobro. Znače li njihovi ustavnopravni etntiteti i teitorijalnu podjelu u BiH, ja mislim da ne. Nije identitet neke nacije nužno vezan za taj teritorij, pogotovo ne u ovakvoj u principu federalno uređenoj zemlji. To su stari problemi koji se ne rješavaju i samo još produbljuju krizu, kazao je Kučan.

Upitan jeli BiH bure baruta kao što je to nedavno izgovorio francuski predsjednik Emanuel Macron, Kučan je odgovorio potvrdno jer je u pitanju nefunkcionalna zemlja podjeljena na dva entiteta, unutar koje je puno sukoba između većinskog muslimanskog i manjinskog hrvatskog stanovništva.

“Ona je bure baruta. To je valjda jasno svima koji se bave ili žele baviti Balkanom. Mislim da je velika greška međunarodne zajednice da šalje na to područje ljude koji ne poznaju povijest. Problemi balkanskih zemalja, uključujući i BiH, bez poznavanja prošlosti neaju sretna rješenja. Često se govori o Daytonskom sporazumu. On je prekinuo rat ali ima urođene probleme koje bi trebalo riješiti, ali ih međunarodna zajednica nije riješila do danas. Takva situacija ne pogoduju razvoju BiH, kazao je Kučan.

OGLASI

Loading