Select Page

ČOVIĆ NIKAD OŠTRIJI: poslao jasnu poruku Amerikancima i Britancima: ‘Dovoljno smo srušili državu slušajući vašu demokratičnost. Nemojte da je dalje rušimo’

ČOVIĆ NIKAD OŠTRIJI: poslao jasnu poruku Amerikancima i Britancima: ‘Dovoljno smo srušili državu slušajući vašu demokratičnost. Nemojte da je dalje rušimo’

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se ne plaši američkih sankcija, istaknuvši da krizu u BiH žele stvoriti oni koji su tijekom telefonske sjednice Vijeća ministara BiH glasali za odobravanju sredstava za listopadske izbore. Podjsetimo, to su bili ministri iz SDA, SNSD i DF.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer nije donijelo odluku o odobravanju sredstava za listopadske izbore. Točka dnevnog reda na izvanrednoj telefonskoj sjednici je odbačena jer ministri HDZ-a nisu bili za, smatrajući da se radi o nezakonitom postupku.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, koje je lider HDZ-a Dragan Čović otvoreno optužio za svjesno stvaranje krize u BiH.

“Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara BiH baš pravi način za takvo nešto. Jučer se konačno dobio i odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu djeluju zajedno na rušenju BiH. Ono je najbolji put za nešto takvo”, kazao je Čović te dodao:

“Svi ti koji su jučer galamili nisu se brinuli jer 18 mjeseci nemamo proračuna BiH, nisu govorili ni četiri, pet mjeseci prije raspisivanja izbora, a sada pričamo o potpuno protuustavnoj i protuzakonitoj odluci koju netko želi progurati. Netko svjesno želi stvoriti krizu u BiH, a to su oni koji su jučer glasali da se donese odluka za nešto za što ne postoji nikakva zakonska osnova”.

Rješenje je, kako kaže u tome da se odmah usvoji državni proračun na zakonit način, a u njemu moraju biti povišice plaća za policajce, Upravu za indirektno oporezivanje BiH te Pripadnike oružanih snaga BiH.

Poruka Amerikancima i Britancima

Izrazio je bojazan da se svjesno stvara klima da neko nešto opstruira ili blokira, uz pritisak o novim mogućim sankcijama. Aludirajući na Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, čije su ambasade u našoj zemlji reagirali na jučerašnja događanja, pozvao je da “nas se ne uči demokraciji na takav način”.

“Dovoljno smo srušili državu slušajući vašu demokratičnost. Nemojte da je dalje rušimo. Ja želim da ova država opstane i da ona bude europska jer je ona moja domovina. Ali, neću dozvoliti da neko brutalno krši ustav i zakon”, odgovorio je Čović.

Kritike američkog veleposlanstva u BiH lider HDZ-a i HNS-a previše nije komentirao, ali je na pitanje novinara portala Klix.ba otvoreno odgovorio, kazavši da se ne boji američkih sankcija.

“Da se bojim bilo čijih sankcija, ne bih stajao ovdje ispred vas. To je davno prošlo vrijeme, što se mene tiče. Svi ti koji danas pokušavaju pritiskom urediti odnose u BiH su na krivom putu. Primarno, nama treba poštivanje Ustava BiH kakvog trenutno imamo, uz zakone. Onaj ko voli ovu zemlju ne smije pasti na pritiske na bilo koji način”, dodao je Čović.

Abcportal. Info

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading