Select Page

Čović: Ohrabrujuće je da većina bošnjačkih političara ima stav da Hrvatima ne treba netko drugi birati predstavnike

Čović: Ohrabrujuće je da većina bošnjačkih političara ima stav da Hrvatima ne treba netko drugi birati predstavnike

Očekivao sam da ćemo s današnjim danom usuglasiti ključne modele koje smo postavili sebi u zadatak, a to je primarno bilo Predsjedništvo i Dom naroda dogovoriti, puno toga je bilo na stolu i maloprije. Ali, ništa, realno treba kazati, nismo usuglasili. Kazao je ovo danas Dragan Čović, nakon sastanka u Izaslanstvu EU sa Palmerom Matthew)om Palmerom i Angelinom Eichorst.

– Postoji nekakva mogućnost da za 10-tak ili 15 dana ukoliko bude napretka u našim razgovorima ovdje, koje će predvoditi gospodin Nelson i Sattler, da nastavimo još jednu rundu razgovora. Što se tiče HDZ-a, da ne prepričavam što smo dogovarali, rekli smo da ima smisla razgovarati u neizbornoj godini jer nije još mnogo ostalo, tako da mislim da to poslije neće više imati smisla.Naš stav je vrlo jasan. Hrvatski narod mora imati svoje predstavnike tamo gdje je Ustav to definirao, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Mislim da su jučer većina predstavnika i bošnjačkih stranaka kazala u tom duhu da nije dobro da neko drugi Hrvatima bira predstavnike, što je bilo ohrabrujuće – kazao je Čović.

Federalizam nema nikakve alternative

Ali, kaže Čović, kada to treba definirati tako, onda je tu puno upitnika oko toga.

– Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema alternativu za mene, odnosno za ovaj naš pregovarački tim. To je dio sporazuma koji smo potpisali u Mostaru i upravo na načelima, kako smo pisali dogovore oko Statuta Mostara i definirali poziciju konstitutivnih naroda, mislim da to treba definirati na nivou Federacije kao takve. Naravno, našli smo rješenja i ponudili smo vrlo jasna rješenja kada su u pitanju presuda Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH. Uz predznak koji vrlo jasno definira određene odrednice u Ustavu BiH, a to su nazivi konstitutivnih naroda vežemo i dodatak da uz to ide i predstavnik onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih narod, prenio je Avaz.

Primjera radi, na listi za Predsjedništvo iz FBiH gdje će biti hrvatski član Predsjedništva do sada je pisalo “hrvatski Član Predsjedništva” pa ste imali imena, mi predlažemo da bude “hrvatski član predsjedništva i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda”. Na isti način bošnjačka i srpska lista – kazao je Čović.

Otvorili smo vrata da svi mogu biti birani i kandidirani, kaže predsjednik HDZ-a.

– Kada je u pitanju Dom naroda FBiH tu nismo imali većih problema, nije se doticalo etničkog naziva pojedinog kluba, tako da nije problem da u FBiH imate Hrvatski klub, njih 17. Mi tražimo da budu samo legitimno izabrani. A predložili smo da po modelu natpolovičnom veličinom istog kluba se bira klub na nivou BiH gdje će minimalno biti četiri predstavnika u ovom slučaju Hrvata, što znači da postoji mogućnost da se bira i onaj koji nije predstavnik konstitutivnih naroda, a da još jednim dodatkom u Ustavu jamčimo da na razini BiH od 15 predstavnika u Domu naroda, minimalno jedan mora biti onaj koji se ne izjašnjava kao pripadnik konstitutivnih naroda. Potpuno ugradili i mogućnost kandidiranja i izbora kao što je i u Mostaru minimalno jedan.

Osobno mislim da federalizam nema nikakve alternative, tako da neka maštanja o građanskom konceptu, o kojem smo prije govorili, nisu bili ovdje tema.

Ono što mislim da je naredni korak da osim modela pričamo paralelno, i za to će postojati radna tijela, kako neke stvari u Federaciji unaprijediti i s tim smo apsolutno suglasni i naši ljudi će oko toga raditi narednih dana. Isto tako oko integriteta izbornog procesa. To vam znači otprilike tehničke izmjene, a nisu one samo tehničke. Pravi izraz je upravo integritet izbornog procesa gdje smo kazali da sve ono što treba da osiguramo na pravi način transparentan izborni proces, od Središnjeg izbornog povjerenstva koje mora biti izabrano po zakonu pa do biračkih odbora, nadzora nad time, financiranje kampanje, poštivanje određenih odrednica same kampanje koje će sukladno zakonu raditi, moraju biti ugrađeni u te elemente izbornog zakona – ističe Čović.

Predsjednik HDZ-a je rekao da paket Izbornog zakona mora sadržavati modele za Dom naroda i Predsjedništvo, jednako tako i tehničke izmjene.

– Jedna od ideja, po meni dobra ideja, bila je da se oko Predsjedništva i Doma naroda sve izmjene ugrade u Ustav, tako da ih ne treba dodatno razrađivati, da Izborni zakon ostane za ove druge elemente – kaže Čović.

Na pitanje novinara, hoće li biti moguće to sve realizirati do raspisivanja Općih izbora 2022. Čović je rekao:

– Ako to nismo u stanju dogovoriti između svih nas ovdje u dvanaestom mjesecu, bojim se da se nikada nećemo dogovoriti. Mi smo to u stanju uraditi za pet dana ako želimo sjesti za stol. Jučer kad su bile sve druge stranke, ili većina stranaka i njihovih predstavnika iz Federacije, i na taj način se razmišljalo, Ja osobno mislim da je toliko malo ostalo, ako se zaista želi. Ako svi kažu ne treba Hrvatima birati predstavnika, onda hajdemo to napraviti, napišimo kako ćemo i sve smo riješili. Idemo na tehničke pretpostavke Izbornog zakona.

Jasno je da se to može do tog potencijalno 15., 16. 12., kad će vjerojatno ovdje opet biti okupljanja, definitivno završiti, ali ja sam zamolio da do tada ne čekamo, jer mi obično između mjesečnog dolaska gospodina Palmera i gospođe Eichorst , ništa ne uradimo. Čekamo da nas oni okupe, a budemo li i dalje čekali, jasno je da se nećemo dogovoriti.

Rezultata našeg rada

Također, na pitanje kako ocjenjuje odnos međunarodne zajednice prema njemu u ovim pregovorima, odnosno na to da određeni sarajevski mediji imputiraju da mu je međunarodna zajednica naklonjena:

– Što vam znači naklonost prema nekome tko se bori da ima mogućnosti izabrati svog člana Predsjedništva, što u Ustavu piše.

Ja sutra imam predsjedništvo HNS-a, kada ću sve ljude informirati o onome što smo razgovarali i iza toga će biti tiskovna konferencija i o tim temama. Ja se mogu zahvaliti samo ljudima iz Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država jer su dali jedan izuzetan doprinos i svojim dolascima i pokušaju traženja rješenja, jer žele pronaći rješenje. Međutim, oni nemaju rješenja, da i to raščistimo. Oni su tražili da mi uz neke preinake naših razgovora, neke stvari usmjere, ali opet traže da se isključivo mi dogovorimo. Znači neće preuzeti na sebe rizik pa da mi odbacujemo njihove prijedloge, kao nekad izmišljeni Fileov model koji ne postoji. Oni ne žele da se modeli zovu po njima, nego da to bude rezultat našeg rada. Nama treba ova država.

Meni se čini da su svi spremni da narednim dolaskom ovaj posao potpuno završimo u ovoj neizbornoj godini, mislim da su to vrlo jasno naglasili i meni jutros i kolegi Izetbegoviću.

Ja sam preuzeo vrlo jasnu obavezu da ću intenzivno raditi u narednih desetak dana da ponudimo neka zajednička rješenja jer mislim da to nema alternativu – rekao je Čović.

Vrisak.info

OGLASI

Loading