Select Page

Čović: Razgovorima i dogovorima tražiti rješenja u institucijama BiH

Čović: Razgovorima i dogovorima tražiti rješenja u institucijama BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović danas je tijekom obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci posvećenoj “političko – ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini” istaknuo da nema drugog puta nego da se razgovorima i dogovorima traže rješenja u institucijama BiH.

– Republiku Srpsku ćete najbolje zaštiti braneći je u institucijama BiH – istaknuo je Čović. Naveo je da je jasno da danas u BiH ne funkcionira izvršna, zakonodavna, niti pravosudna vlast, te da BiH odavno nije pravna država. – I ono malo što funkcionira na razini BiH se pretvara u predstavljanje pojedinaca ili političkih opcija. Pojedini ministri u Vijeću ministara BiH kada vode i provode vanjsku politiku, provode je i govore u svoje ime, eventualno političke stranke ili naroda, a nikako onako kako bi u Ustavu trebalo biti, da se zna što je strategija u toj vanjskoj politici, tko je vodi i na koji način – dodao je Čović.

aveo je da su međunarodne institucije u BiH su donijele približno 950 odluka različitog sadržaja kako bi BiH funkcionirala, dominantno između 2000. i 2005. godine. – Netko je spomenuo nametnuta rješenja i zakone, njih je doneseno bez Inzkovog zakona 338. Smijenjeno je kroz odluke visokih predstavnika točno 187 osoba – naveo je Čović. Naglasio je da je prevažno razgovarati o Izbornom zakonu BiH podsjećajući da su nedavni pregovori završeni u formatu u kojem su bili vođeni. Kako je dodao, Izborni zakon se veže za odluke Suda u Strasbouru i naravno Ustavnog suda BiH. Čović je naglasio da je imperativ očuvati Ustav BiH i ponovio da BiH može živjeti kao zemlja tri ravnopravna naroda, a ne kao unitarna. – Čuvajte Republiku Srpsku u kojoj uvijek vrata trebaju biti otvorena i za druga dva naroda. Imamo teško stanje na političkoj sceni u BiH i zato razgovorima moramo tražiti rješenje problema – naveo je Čović.

vecernji.ba

OGLASI

Loading