Select Page

HDZ predstavio program s kojim žele pobijediti na skorašnjim izborima u Hrvatskoj

HDZ predstavio program s kojim žele pobijediti na skorašnjim izborima u Hrvatskoj

HDZ je u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu predstavio izborni program kojim će, uvjeren je, doći na vlast. Ovo je ujedno i početak njegove izborne kampanje.

Temelj programa ‘Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5 + Hrvatska’ je gospodarstvo, zatim se ističu zapošljavanje, poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje i znanost, demografija, a posebice domoljublje.

Učinit ćemo sve što je potrebno, promijeniti zakone, stvoriti bolje uvjete za rad pravosuđa. Stvorit ćemo povoljno investicijsko okruženje. Ne da bi građani trpjeli, nego da bi se stvorio jasan i trajan put rasta gospodarstva, poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

HDZ-ov program je u znaku broja 5, a zasniva se na povećanju BDP-a za 5 posto do 2019., smanjenju nazposlenosti za 5 posto, uvođenju PDV-a od 5 posto na dječju hranu, podizanju rodiljskih naknada i mirovina za 5 posto te smanjivanju vremena izdavanja građevinskih dozvola i upisa vlasništva na 5 dana. Plan je u iduće 4 godine povući iz Eu fondova oko 5 milijardi eura.

U prvoj godini mandata planiraju tri velika investicijska projekta: nizinska pruga Rijeka Zagreb, projekt navodnjavanja i odvodnje, te projekt gradnje 8 hidrocentrala. Ukinut će, najavljuju, 50 parafiskalnih nameta, smanjiti broj ministarstava i Vladinih agencija te smanjiti, uvoz hrane za 50 posto. Delimitirat će rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, a roditelji će za svako novorođeno dijete dobiti 1000 eura, poručuju iz HDZ-a.

U svojemu izbornome programu HDZ ima posebice istaknuto domoljublje , koje se ogleda u odnosu prema domovinskome ratu, braniteljima, Hrvatima u BiH, iseljeništvu te vrijednostima Domovinskoga rata.

Šef stranke Tomislav Karamarko žestoko se obrušio na premijera Zorana Milanovića i njegovu Vladu. Naveo je njgegove izjave o srpskoj manjini, braniteljima te gospodarstvu. Rekao je da HDZ ne nudi fantomske planove kao SDP-ov plan 21 nego da nudi konkretna rješenja. Na tome su više od dvije godine radili njihovi članovi HDZ-sa, rekao je Karamarko te dodao: Treba uzeti budućnost zemlje u svoje ruke, a to mogu samo pobjednici. Mi to jesmo!

Vladajućima je spočitnuo i pobrojio njihove neuspjehe: nezaposlenost, iseljavanje stanovništva, zaduživanjem države i suradnju s EU-om. nije propustio spomenuti da Vlada u svojim posljednjim danima kupuje glasove stihijskim mjerama. Hrvatska nije ničija imovina, rekao je.

Prioritet mu je pokrenuti gospodarstvo i preko poduzetnika i preko seljaka i preko radnika, a planira stimulirati zapuštene hrvatske regije Hrvatske. Porezna uprava postat će prijatelj građana i poduzetnika, ukinut će suvišne parafiskalne nameti i smanjiti ukupno poreznog opterećenje, a povećati investicije. Napravit ćemo depolitizaciju čitavog gospodarstva, rekao je.

Karamarko je naglasio važnost energetike za gospodarski rast, ali i rekao da bušenje nafte u Jadranu nije najbolje rješenje.

Na kraju je rekao da će društveno odgovornom politikom osigurati umirovljenicima život kakav zaslužuju, ali i poboljšati brigu o braniteljima i njihovim obiteljima te ostalim obiteljima jer su one okosnica identiteta. Spomenuo je i kako je ravnopravnost Hrvata u BiH jedini put te države u Europu.

BiH je naša druga domovina i imamo posebnu odgovornost. Bošnjaci i Srbi naši su partneri ali stvarna suverenost Hrvata preduvjet je europske BiH.

 

OGLASI

Loading