Select Page

Čović: Rekonstrukcija Vijeća ministara je logičan sljedeći korak

Čović: Rekonstrukcija Vijeća ministara je logičan sljedeći korak

Nalazimo se na prekretnici i sadašnji trenutak zahtijeva od svih političkih aktera da čine sve ono što je potrebno, sukladno vlastitom političkom kapacitetu, kako bi se zemlja stabilizirala, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

– Europske tračnice su odavno položene. BiH je zahvaljujući pruženoj ruci EU, nakon dužeg razdoblja stagnacije ponovno na njima. Sada je kontinuitet kretanja od presudnog značaja za realizaciju onog stupnja napretka koji će trajno onemogućiti regresivne procese i povratak u stanje nepovjerenja, besperspektivnosti i beznađa kakvo smo donedavno imali. Svi skupa se moramo ponašati i djelovati državnički, što uključuje i obvezu da, ukoliko imate puni reformski kapacitet i politički legitimitet, onda ih trebate staviti u funkciju provedbe nužnih reformi na poziciji vlasti. S druge strane, ako imate opozicijski potencijal ili opredjeljenje, kao što je to primjerice slučaj sa DF-om i nizom manjih stranaka, onda se trebate kritički postaviti spram reformskih procesa na način da pozitivno utječete na njihove rezultate i provedbu, a nipošto djelovati tako da se uspore ili zaustave reformski procesi, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, odgovornost pozicije i opozicije je u tom smislu gotovo podjednako velika i ona proizvodi obvezu za svakog od političkih subjekata da se pozicionira sukladno političkom trenutku i vlastitim mogućnostima.

– Uvjeren sam da je apsolutno nužno nadići sva pitanja i odnose personalne naravi, a u službi općeg prosperiteta i dobra koji nalaze svoj puni izraz u europskoj perspektivi BiH, naglasio je.

U kontekstu takvog promišljanja vidi i “prostor za unapređenje odnosa između dvije vodeće bošnjačke stranke SDA i SBB-a u interesu stabilnosti Federacije BiH i države BiH”.

– Pred nama je jako puno posla i nužno je postići raspoloženje i opredjeljenje u zakonodavnim tijelima na svim razinama za odlučno reformsko djelovanje, osobito u Federaciji BiH, gdje još uvijek ima politikantskog otpora koji proizvodi određene probleme. Tu prvenstveno mislim na DF koji mora konačno jasno i nedvosmisleno odlučiti hoće li podržati reformski put BiH ili će ga nastaviti opstruirati prvenstveno zlorabeći poziciju potpredsjednika Federacije BiH. Naravno, u svemu tome ne možemo izgubiti iz vida posebnosti BiH i imperativ legitimiteta predstavljanja konstitutivnih naroda, na kojem ću uvijek inzistirati bez obzira na to koja je politička opcija ili konstitutivni narod u pitanju, jer to nalaže Ustav ove zemlje i njena pravno-politička tradicija, kazao je Čović.

S te strane, smatra, SDA ima potreban legitimitet bošnjačkog biračkog tijela, a uz SBB bi on bio dodatno ojačan na način na koji to ne bi mogla učiniti niti jedna druga dominantno bošnjačka stranka, prenijela je Fena,.

– Osim toga, SBB je potvrdio svoje reformsko opredjeljenje i to je ono što je najvažnije, ostalo prepuštam političkoj mudrosti lidera dvije najveće dominantno bošnjačke političke stranke, istaknuo je.

Čović smatra da je rekonstrukcija Vijeća ministara BiH logičan slijed događaja u kontekstu novih imenovanja u Vladi FBiH i stvaranju nove parlamentarne većine.

– Razgovaram sa partnerima o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama pa tako i oko Vijeća ministara. Razgovaramo i o otklanjanju poteškoća u njegovom funkcioniranju kako bi ono što bolje radilo. Ono što me posebno zanima je kapacitet tijela na svim razinama da brzo i učinkovito donose odluke iz djelokruga svojih nadležnosti definiranih ustavom i zakonima. Isto se odnosi i na Vijeće ministara koje mora funkcionirati besprijekorno kako bi moglo udovoljiti reformskim zahtjevima. To podrazumijeva i da ono ne izlazi iz okvira svojih ustavnih nadležnosti, ali s druge strane i da dobro surađuje sa svim drugim razinama. S te strane Vijeće ministara je najodgovornije za uspostavu i promidžbu duha suradnje između svih institucionalnih aktera kako bi se BiH kao cjelina kretala ka EU. Ukoliko to nije na potrebnoj razini, moja je obveza da potenciram ta pitanja i dajem poticaj njihovom rješavanju unutar institucija sustava, rekao je Čović.

/HMS/

OGLASI

Loading