Select Page

Dom naroda PSBiH podržao proračun za 2017. godinu u prvom čitanju

Dom naroda PSBiH podržao proračun za 2017. godinu u prvom čitanju

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas na sjednici proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu u iznosu od 950 milijuna KM i u skladu je s Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika BiH.

Ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda pojasnio je pred delegatima da su ispoštovana zakonska rješenja i usvojeni okvir za financiranje te osigurano nesmetano izvršavanje zakonskih nadležnosti svih institucija.

Prihodi su osigurani od indirektnih poreza u istom iznosu već pet godina i iznose 750 milijuna KM, dok je preostalih 200 milijuna KM osigurano od neporeskih prihoda, tekuće podrške iz inostranstva, transfera drugih nivoa vlasti, prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te primitaka od prodaje stalnih sredstava.

Tijekom rasprave o proračuna delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990) pohvalio je činjenicu što je proračun pred zastupnicima i delegatima u rokovima, ali je najavio da ga neće podržati jer smatra da kroz proračun nisu planirana sredstva koja će jasno dati do znanja da je BiH opredijeljena za europski put.

Za njega je sporna i činjenica da posljednjih pet godina jedino državni proračun ostaje na istom nivou.

Delegat Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (Demokratska fronta – DF) također je najavio da neće podržati ovakav proračun isključivo zbog činjenice da njime nije planirano povećanje plata za vojnike i policiju koji zbog najnižih primanja odlaze u entitetske i županijeske policije, a vojnici odustaju od službe.

– Ako je nekome u Bosni i Hercegovini cilj da oslabi državnu policiju i vojsku ovo je jako dobar način – zaključio je Podžić.

Delegat Kluba Srba Dragutin Rodić (Demokratski narodni savez – DNS) smatra da je proračun mogao biti drugačije koncipiran, ali je podsjetio da je ovo administrativni proračun.

Predsjedatelj Doma Safet Softić (Stranka demokratska akcije – SDA) najavio je da bi nakon ove sjednce Doma mogla biti održana i druga hitna sjednica na kojoj bi delegati razmatrali proračun u drugom čitanju, a ukoliko bi bio usvojen BiH bi na taj način imala proračun za idućuu godinu.

vecernji.ba

OGLASI

Loading