Select Page

ĐAKOVAČKI VEZOVI: Vrsne posuške gangašice pred kamerama HRT-a

ĐAKOVAČKI VEZOVI: Vrsne posuške gangašice pred kamerama HRT-a

Članovi HKUD-a fra Petar Bakula Posušje vratili su se sinoć kući iz srca Slavonije, iz Đakova, gdje su sudjelovali u velikoj završnici 52. Đakovačkih vezova, poznatoj i afirmiranoj manifestaciji izvornog narodnog folklora koja je  ove godine okupila preko 3000 sudionika iz Hrvatske, BiH i zemalja diljem svijeta. HKUD fra Petar Bakula u Đakovu se predstavilo sa svojih 26 mlađih članova, a za većinu njih bilo je to prvo sudjelovanje na Vezovima. Naravno, samo Društvo se na manifestaciji ne predstavlja po prvi put, a prema pravilima  jedno društvo može sudjelovati na Vezovima svako treće godine.

Kako ističe članica UO HKUD-a fra Petar Bakula Posušje Sofija Milićević, posuško Društvo predstavilo se na ovoj velikoj manifestaciji spletom hercegovačkih kola, posuškom gangom, brojkama, bećarcem  i diplama. Svoj su nastup odradilli u subotu, dok su u nedjelju zajedno s ostalim sudionicima prošli u mimohodu kroz grad. Posebnu pozornost skrenule su posuške gangašice, što je zabilježeno i kamerama javne televizije, a oku kamere nisu promakle i bijele vunene kabanice koje su nosile pojedine članice Društva, tradicijski odjevni predmet kakav su nosile naše bake-pastirice.

Tijekom dvodnevnog boravka u Đakovu su ih ugostili članovi KUD-a Široko Polje, kojima od srca zahvaljuju, nadajući se kako će imati prilike uzvratiti  im gostoprimstvom u Posušju, kaže Sofija dodajući kako su put u Đakovo platili dijelom od članarina, a dijelom uz pomoć općine i sponzora kojima također zahvaljuju. Vratili su se puni prekrasnih dojmova, očarani Đakovom i Slavonijom, obogaćeni za jedno nezaboravno iskustvo koje uključuje i subotnje gledanje utakmice na otvorenom i četvrtfinalni dvoboj između Hrvatske i Rusije u kojoj je Hrvatska slavila ulazak u svoje drugo polufinale svjetskoga prvenstva.

Ovogodišnji program Đakovačkih vezova odvijao se od 21. lipnja do 8. srpnja. Prvi Vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire. Manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine krajem lipnja i početkom srpnja. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe i natjecanja, glazbene programe, gastro fest, vinske manifestacije, radionice tradicijske kulture za djecu i odrasle, dječji festival tradicijske kulture, predstavljanje zemlje partnera, etno film festival te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Dodajmo kako se članovi HKUD-a fra Petar Bakula sada okreću pripremama za svoju tradicionalnu smotru folklora „Silo na ognjištu“ koja će se održati 11. kolovoza u Posušju u sklopu manifestacije Posuško lito 2018.

Radioposusje.ba[review]

OGLASI

Loading