Select Page

Danas je blagdan Sveta tri kralja

Danas je blagdan Sveta tri kralja

Danas je blagdan Sveta tri kralja, u kršćanskoj tradiciji oni su kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti.

Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.

Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

Blagdanom se zatvara božićno slavlje i skidaju ukrasi, te se odvijaju vjerski obredi blagoslova vode, škropljenje blagoslovljenom (svetom) vodom i blagoslov kuća. Toga se dana iz kuće iznosi i božićno drvce.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading