Select Page

Održana je tradicionalna Lovačka večer Lovačke udruge Milan Mikulić Bikan

Održana je tradicionalna Lovačka večer Lovačke udruge Milan Mikulić Bikan

U petak, 4. siječnja 2019. u svadbenom salonu Viktorija u Posušju održana je tradicionalna Lovačka večer Lovačke udruge Milan Mikulić Bikan koja okuplja lovce iz Zagorja, Podbile, Podzavelima i Vira. Na ovoj jubilarnoj svečanosti okupilo se preko 300 lovaca i prijatelja lovstva iz Posušja i susjednih općina, s područja cijele Herceg Bosne, kao i prijatelja iz Republika Hrvatske.

Svečani dio programa započeo je intoniranjem himne Lijepa naša i odavanjem počasti minutom šutnje preminulim i poginulim lovcima i braniteljima, među kojima je bio i pokojni Milan Mikulić iz Vira, poginuo tijekom Domovinskog rata.

U svom pozdravnom govoru predsjednik LU Milan Mikulić Bikan Ljubomir Vučur pozdravio je sve prisutne lovce i uzvanike, predstavnike Crkve, općinske i županijske vlasti, sponzore i donatore, osoblje SS Viktorija, a posebno suborce pokojnog Milana, koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj i obilježavanje 20. obljetnice djelovanja društva.

Predsjednik Lovačkog saveza HB Slavko Marin, čestitajući 20. obljetnicu društva, pozdravio je sve prisutne u ime 10 000 lovaca okupljenih u Savez kojem je na čelu. Podsjetio je i ovoga puta na veliku čast koju predstavlja lovački poziv. Ističući kako je organizacija lovaca unutar Saveza za primjer u cijeloj BiH, pozvao je lovce da naprave još jedan iskorak u organiziranju ovakvih svečanosti, navodeći kao uzor lovce iz Republike Hrvatske, koji su došli i ovoga puta u velikom broju obučeni u lovačke odore. U tijeku su aktivnosti na podizanju lovstva na području Saveza, pa tako i županije ZH, na višu razinu. Gospodin Marin je pozvao lovce na suradnju s institucijama vlasti, kako bi se realizirali zacrtani ciljevi.

U sklopu programa dodijeljena su tri Odličja trećeg reda LS, jedna diploma za starog člana i šest diploma o položenom lovačkom ispitu. Uoči svečane večere prisutnima su se kratkim govorima obratili bogoslov Ante Jukić i don Ilija Drmić. Ante je, imajući na umu važnost lovstva kao i činjenicu da ova Udruga nosi ime po pokojnom lovcu i branitelju, istaknuo koliko su zapravo lovci i lovstvo bitni u životu svakoga od nas, očuvanju našega podneblja i čuvanju domovine. Don Ilija je podsjetio na same početke života na zemlji, čovjeka lovca i zemljoradnika, o čemu svjedoče najraniji crteži iz prapovijesti, a na naš iskon nikada ne smijemo zaboraviti. Bogoslov Ante izmolio je molitvu, a don Ilija udijelio blagoslov pred večeru.

Druženje lovaca proteklo je i ovoga puta u odličnoj atmosferi, uz pjesmu, zabavu, ukusnu večeru i dodjelu nagrada na tomboli, a između njih 95 izdvajamo jednu zračnu i šest lovačkih pušaka te glavnu nagradu; motor Quadro. Glazbenici iz Jukeboxa i na ovoj su zabavi uvelike pridonijeli dobroj atmosferi, a da lovci dobro pjevaju, pokazali su i na ovom druženju.

Domaćin je zahvalio svima na odzivu, zadovoljan jer su premašena očekivanja, kako po broju okupljenih lovaca i uzvanika, tako i po listićima tombole koja je u cijelosti rasprodana. To se do sada nije događalo na sličnim druženjima ove udruge, ali jest na nedavno održanoj Lovačkoj večeri posuškoga društva. Razlog tome vide u činjenici da se lovcima na njihovim druženjima priključuje sve veći broj podupiratelja, koji sponzoriranjem nagrada, kupnjom ulaznica i tombola potpomažu rad lovačkih društava. Kao što znate, sredstva prikupljena na ovoj večeri bit će usmjerena za potrebe društva, kojemu je jedna od temeljnih zadaća održavanje prirodne ravnoteže i zaštita prirode.

fotografije: Foto Nada

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading