Select Page

Danas se obilježava Dan pobjede, središnja proslava u Kninu

Danas se obilježava Dan pobjede, središnja proslava u Kninu

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Glavna je proslava u Kninu, no ove godine zbog vremenskih uvjeta u malo izmijenjenom obliku.

Na HTV-u 1 i HTV-u 4 pratite specijalnu emisiju u povodu Dana pobjede uživo iz Knina. Donosimo i priče te razgovore sa sudionicima Oluje. U studiju o značenju Oluje i o Domovinskom ratu govore ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, pukovnik i bivši zapovjednik 3. bojne 4. gardijske brigade Ivan Mršić i nekadašnji pripadnik 7. gardijske brigade i državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop.

Na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava. Zastavu je podignulo 12 predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH-a.
Podizanje zastave na Tvrđavi pratilo se putem videozida na središnjem kninskome Trgu.

Povjesnicu VRO Oluja te imena 244 poginula i nestala u toj akciji čitaju Pere Eranović i Krešimir Šimić.

Na Trgu, kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”, odana je počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a zatim i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova. Potom je održana molitva.

– Oluja je kruna svih naših bitaka u Domovinskom ratu. Ona je donijela mir, ona je oslobodila do tada okupirana područja, omogućila povratak protjeranih i raseljenih ljudi, ali ono što je važno – Oluja je stvorila i pretpostavku za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, rekao je u razgovoru za HTV ministar branitelja Tomo Medved.

– Naša je generacija ispunila cilj i snove naših predaka. Budimo ponosni na sve ono što smo učinili. Vjerujem da su svi hrvatski branitelji danas, sam hrvatski narod, itekako ponosni, dodao je.

Izvijestio je da su do sada izgrađena tri veteranska centra, a do kraja godine bit će završen i četvrti – u Daruvaru. U novoj financijskoj perspektivi bit će izgrađena još četiri.

Da bi se akcija Oluja besprijekorno izvela, trebalo ju je temeljito pripremiti. A taj je proces trajao mjesecima. U tom su razdoblju izvedene i akcije Zima 94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto 95, ali i ukroćena Dinara.

U samo 10 mjeseci, u nemogućim uvjetima, probijeno je čak 88 kilometara cesta. Bio je to pothvat kakav se dotad, a ni poslije, ne pamti.

Hrt

OGLASI

Loading