Select Page

Danas slavimo blagdan Marije Pomoćnice

Danas slavimo blagdan Marije Pomoćnice

Tijekom duge povijesti kršćanstva Blažena Djevica Marija zauzimala je važno mjesto u štovanju, molitvama i zagovorima kršćana. Znamo da je povijest Crkve bila izrazito burna, osobito tijekom prvih četiriju stoljeća kršćanstva, kada je Crkva imala strahovite muke, probleme s progoniteljima.

TražiNajnovije

VLČ. VLADIMIR TRKMIĆ

Marija Pomoćnica kršćana: Nastajanje i značenje blagdana

Foto: Vlč. Vladimir Trkmić

Autor

Vlč. Vladimir Trkmić24.05.2019. u 07:25Podijeli 

Tijekom duge povijesti kršćanstva Blažena Djevica Marija zauzimala je važno mjesto u štovanju, molitvama i zagovorima kršćana. Znamo da je povijest Crkve bila izrazito burna, osobito tijekom prvih četiriju stoljeća kršćanstva, kada je Crkva imala strahovite muke, probleme s progoniteljima.


TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASASkinite 1 kilogram svaki dan. Dovoljno je uzeti jednu šolju ovog

Midas - Nativno Internet oglašavanje

Bila je praktično u ”ilegali”, sve do Milanskog edikta cara Konstantina. Proganjana na svim razinama, u tim prvim stoljećima dala je niz mučenika. Ali, kao zajednica, a isto tako pojedinačno, nasrtaje i progone na svoje članove smatrala je ”blagoslovom” za budućnost.

Iz toga vremena strašnih progona postoji izreka: ”Krv kršćana, sjeme kršćanstva”. U velikim potrebama za duhovnom pomoći kršćani su se obraćali Blaženoj Djevici Mariji za zagovor i pomoć.

Osim žestokih progona kršćana od rimske vlasti, Crkva je u samoj sebi imala znatnih problema. To su bila različita krivovjerja, hereze koje su se pojavljivale na samim počecima crkvenog života. Hereza ili krivovjerje vjersko je učenje koje je oprečno ortodoksiji, ili pravovjerju, pravom tumačenju vjerskih istina. Krivo tumačenje neke dogme ili vjerske istine jest moguće rušenje vjerske istine i dogmatskog sustava Crkve. Takvom krivom tumačenju vjerskih istina suprotstavljali su se crkveni oci i crkveno učiteljstvo sabrani na ekumenskim koncilima.

Ali, osim toga intelektualnog djelovanja crkvenog učiteljstva, postojala je potreba za molitvom Majci Božjoj za zagovor i pomoć.

Sveti Ivan Zlatousti, grčki crkveni otac i naučitelj Crkve, prva je osoba koja je Blaženu Djevicu Mariju prozvala imenom Marija Pomoćnica. To je bilo daleke 345. godine poslije Isusa Krista. Sveti Ivan Zlatousti pisao je asketske i katehetske spise, a najpoznatiji je po propovijedima. Pridjev Zlatousti govori da je bio briljantan propovjednik.

Crkva je u kasnijim stoljećima imala teškoća zbog ratovanja kršćanske vojske protiv Turaka. Povijesno je poznata bitka i pobjeda nad Turcima od 7.  listopada 1571. godine kod Lepanta. Poslije te povijesne bitke u litanije majke Božje uvršten je zaziv ”Pomoćnica kršćana”.

Francuski vladar Napoleon Bonaparte bio je strah i trepet Europe. Poseban trn u oku bili su mu pape, odnosno, Petrovi nasljednici. Osamdesetgodišnjeg papu Pija VI., koji ga je izopćio iz Crkve, bacio je u tamnicu, u kojoj je ostao sve do svoje smrti u francuskom gradu Valenceu, 1779. godine. Napoleon Bonaparte zatočio je i papu Pija VII., koji je bio u njegovu zatočeništvu šest godina. Mogao se vratiti u Rim 24. svibnja 1814., nakon Napoleonova poraza kod Leipziga. Papa Pio VII. na povratku u Rim posjećivao je Marijina svetišta. Uzdao se u Marijinu pomoć. Zato Mariju Pomoćnicu slavimo kao podsjetnik na svečani povratak pape Pija VII. iz sužanjstva.

Sveti Ivan don Bosco i Blažena Djevica Marija

Životopisci svetaca, pa tako i Ivana don Bosca, pišu da je teško naći nekog sveca iz povijesti Crkve koji je uspio postići svetost bez velike Marijine pomoći. U životu don Bosca veliko su značenje imale Marijina prisutnost i pomoć u njegovu djelovanju. Kada je ušao u sjemenište, njegova majka Margarita poručila mu je: ”Kada sam te rodila, posvetila sam te Mariji. Kada si krenuo u školu, preporučila sam ti pobožnost prema Mariji.” Marija je u životu don Bosca bila učiteljica, pomoćnica, koja mu je otkrivala polje njegova rada, okupljanja i odgoj siromašnih dječaka. Ona je don Boscove dječake zvala ”moji sinovi”.

Don Bosco je za života tumačio da je sama Marija željela da se izgradi bazilika Marije Pomoćnice u Valdocu (Torino). Sagradivši velebnu baziliku u Milanu, don Bosco na kraju je života rekao da sve što je učinio za siromašnu djecu nije njegovo djelo, nego Marijino djelo. Odredio je da 24. svibnja bude najveći salezijanski blagdan. Salezijanci su u budućnosti, poslije don Boscove smrti, širom svijeta gradili crkve u spomen na Mariju Pomoćnicu.

Marija Pomoćnica zaštitnica je Australije, Novog Zelanda, New Yorka te mnogih naselja, biskupija, župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva. Najpoznatije župe posvećene Mariji Pomoćnici jesu Župa Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu i župa Marije Pomoćnice na Kmanu u Splitu.

Na koje se nakane molilo i zagovaralo Mariji Pomoćnici tijekom povijesti Crkve

a) obraćenje neprijatelja Crkve;

b) uklanjanje krivovjerja;

c) pomoć u raznim potrebama i bolima;

d) molitve – osobito u teškim kušnjama;

e) pomoć slabima i grješnicima;

f) zagovor za rast duhovnih zvanja;

g) pomoć u velikim progonima Crkve.

Molitve Mariji Pomoćnici

Molitve svetog Ivana Don Bosca Mariji Pomoćnici

Marijo, moguća djevice,

Ti velika i slavna obrano Crkve,

Ti osobita pomoćnice kršćana,

Ti koja obraćaš neprijatelja,

Ti koja uklanjaš krivovjerja,

Ti nas prati svojom majčinskom zaštitom,

priteci nam u našim potrebama, a u slavu Očeva kraljevstva.

Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Molitva Mariji Pomoćnici

Presveta Djevice Marijo, pomoćnice kršćana,

kako je dobro doći do tebe

i moliti za vječnu pomoć.

Ako zemaljske majke zaborave svoju djecu,

kako bi nas mogla ti, najdraža naša Majko, zaboraviti?

Budi nam pomoć, molimo te, u svim našim potrebama, u svakoj boli,

a osobito u svim našim kušnjama.

Molimo tvoju neprekidnu pomoć svima onima koji trpe.

Pomozi slabima, izliječi bolesne, obrati grješnike.

Neka po tvom zagovoru rastu duhovna zvanja.

Zauzmi se za nas, o Marijo, pomoćnice kršćana,

da se uteknemo tebi ovdje na zemlji i da te možemo voljeti i vječno

ti biti zahvalni na nebu.

Amen!

OGLASI

Loading