Select Page

“Dani kruha” za pamćenje!

“Dani kruha” za pamćenje!

Već petu godinu za redom u velikoj sportskoj dvorani održana je manifestacija „ Dani kruha“, predposljednjeg dana mjeseca listopada. Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se u mnogim osnovnim i srednjim školama naše županije gdje se predstavljaju plodovi zlatnog žita, običaji, tradicija i kulturna baština našeg kraja.

Dani kruha 11

Voditelji Anamarija Galić i Ante Penava su na samom početku programa pozvali ravnatelja, prof. Antu Jukića, da otvori manifestaciju te fra Josipa Serđu Ćavara da blagoslovi plodove zemlje i sve prisutne učenike i profesore. Srca svih su poskočila uz splet zapadnohercegovačkih kola koje su izveli vrsni folkloraši, članovi KUD-a „Fra Petar Bakula Posušje“ i HŠKD-a Rakitno uz zvuke dipli u izvedbi Hrvoja Grubišića, našeg bivšeg učenika i gusala u izvedbi Josipa Begića, učenika 4.d odjela. Cijeli program je u glazbeno ruho odjenuo Rajko Ternovšek, kojem ovom prilikom zahvaljujemo na susretljivosti. Maturanti su ove godine nadmašili sami sebe i pripremili bogate štandove s ukusnim domaćim zalogajima naših baka i prabaka te izložili starinske ekponate u kojima smo svi uživali i dobili poučnu lekciju o uporabi tih predmeta od učenika-prezentera štandova. Iako se peteročlanom ocjenjivačkom sudu bilo teško odlučiti za najboljeg, tajnim glasovanjem jednoglasno je odabran odjel 4.b. Čestitke svim odjelima, a posebno pobjedniku.

Dani kruha 17

Zahvaljujući pravednom suđenju prof. Vladimira Čuture, u duhu kolegijalnosti i sportske borbenosti, dobili smo pobjednike u tradicionalnim sportovima:

U potezanju klipa – Danijel Landeka, 4.c
U obaranju ruke (čelične ruke) – Barbara Kovač, 4.d (Ž) i Kristian Miličević, 4.d (M)
U potezanju konopa – Ivana Penava, Diana Dumančić, Ana Miličević, Monika Rezo, Mirta Kovač, Ivana Oreč i Katarina Cvitković, 4.c (Ž); Danijel Landeka, Mario Bakula, Slaven Bakula, Srećko Penava, Petar Širić, Ivan Ćesić i Mario Grubišić, 4.c (M)
U utrci u vrećama – Ana Karamatić, 4.c (Ž) i Slaven Bakula, 4.c (M)
U posuškoj alki – Ana Jurišić i Valerija Bago, 4.a (Ž); Karlo Lončar i Ivan Jukić, 4.b (M)

Dani kruha 9

Nakon proglašenja pobjednika i podjele medalja učenici i profesori uživali su u kruhu, uštipcima, siru, pršutu i drugim slasnim zalogajima. Poštujući običaj naših starih kako se hrana nikad ne baca, nakon što su se svi prisutni počastili, maturanti su u pratnji profesorica Renate Čale, Jasminke Petric i Nikoline Budimir preostalu hranu odnijeli u Dom za stare i nemoćne „Miran san“. Uz pjesmu i razgovor sa štićenicima doma su proveli ugodnih sat vremena.

Dani kruha 12

Kruh je simbol života, obitelji, ljubavi, dobrote, kruh je blagodat radosti, bez njega nema života – a jesti kruh s nekim znači biti mu prijatelj. To su vrijednosti koje trebamo očuvati i prenijeti na naše mlade naraštaje, a ova manifestacija je dala svoj mali, ali značajan doprinos tome.

gfgm-posusje.com

OGLASI

Loading