Select Page

Dobra vijest za buduće uzgajivače koza dolazi iz Mostara

Dobra vijest za buduće uzgajivače koza dolazi iz Mostara

Projekt izgradnje 1.000 farmi koza i ovaca ubrzo će zaživjeti na ovome području, kaže za eKapija.ba Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza, ovaca i ostalih “Tor” Mostar.

Dokumenacija za osnivanje tri nove firme je već spremna i nalazi se u postupku odobrenja.

“Milksa će biti centralna firma koja će voditi 1.000 farmi koza, AD je mljekara i Logistika firma koja će se baviti izvozom proizvoda i otkupom mlijeka”, pojašnjava Kovač.

Objekt za mljekaru koja će proizvoditi u početku 150.000 litara mlijeka je završen i ostali su završni poslovi oko pribavljanja potrebne dokumentacije.

“Investitori su sve pogledali. Također, u tijeku je i priprema javnog poziva za izgradnju farme. Radi se i karantena za uvozne koze koji će imati 10 objekata gdje će biti smješteno po 300 koza. Očekujem da će sve ovo biti završeno u svibnju ili lipnju ove godine”, kaže Kovač, naglašavajući kako će krajem ožujka biti raspisan javni poziv za uzgajanje koza.

Osim navedenog Kovač kaže, kako su napravili i evidenciju za već postojeće farme koje bi mogle isporučivati mlijeko, a radi se i na projektu obiteljskih farmi.

Udruženje je nositelj projekta za BiH zajedno sa turskim Milksom koji je i glavni investitor projekta.

“Investitori iz Turske proteklog petka su boravili u Mostaru. Sljedećeg tjedna ponovno bi trebali doći kako bi završili tehničke detalje oko prijenosa nekretnina i uplata”, kaže Kovač, dodajući kako će već u svibnju ili lipnju nada početku rada prve linije otkupa mlijeka koje će se plasirati na tržište Saudijske Arabije i Turske.

Ukupna vrijednost projekta 1.000 farme koza i ovaca iznosi 350.000.000 eura. Kovač kaže kako je ovo najveći projekat u regiji. Sličan se radi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, dok su u Srbiji počele pripreme.

“Bilo je teško početi, uvjeriti investitore da ulažu, jer sve ide sporo od osnivanja firmi do realizacije projekta”, kaže Kovač.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading