Select Page

Helikopter nije uspio ugasiti požar; danas na Čvrsnicu ide 100 gasitelja

Helikopter nije uspio ugasiti požar; danas na Čvrsnicu ide 100 gasitelja

Stanje na požarom zahvaćenoj planini Čvrsnici nije se promijenilo, a zbog vjetra i konfiguracije terena helikopter nije mogao značajnije djelovati.

Dan je iskorišten za izviđanje i planiranje, a Federalna uprava civilne zaštite danas dovodi stotinjak svojih ljudi kao ispomoć u Jablanicu.

“Stanje se nije značajnije promijenilo, gori i dalje na nepristupačnom terenu. Snage Civilne zaštite i vatrogasaca su se uspjele primaknuti da dovoljnu udaljenost da jasno mogu vidjeti stvarno stanje požara te su obavljena izviđanja i planiranja zajedno sa Federalnom upravom oko aktivnosti koje bi trebale biti urađene u toku sutrašnjeg dana”, kazao je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Vatra gori na prevoju te je bojazan da se proširi na lokalitet platoa koji nije vidljiv iz grada. Postoji šansa da se prosijecanjem šume na tom dijelu zaustavi požar i vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite to planiraju za današnjii dan.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, rekao je da je zbog neugodnog vjetra i zahtjevne konfiguracije terena helikopter Oružanih snaga bio onemogućen u ozbiljnijem sudjelovanju u gašenju požara.

“Sutra (op.a. danas) u šest sati ujutro idemo za Jablanicu sa otprilike sto ljudi. Cilj je helikopterom se prebaciti na plato Čvrsnice i uraditi planirano prosijecanje šume te time doprinijeti zaustavljanju širenja požara”, kazao je Solak za Klix.ba.

posusje.net

OGLASI

Loading