Select Page

ŠUMARIJA TOMISLAVGRAD: INFORMACIJA O POČINJENOM KRIVOLOVU U LOVIŠTU “VRAN”

ŠUMARIJA TOMISLAVGRAD: INFORMACIJA O POČINJENOM KRIVOLOVU U LOVIŠTU “VRAN”

U lovištu Vran kojim gospodari Šumarija Tomislavgrad, za vrijeme stroge zabrane lova, pobijeno je ovoga kolovoza pet divokoza i jedan divojarac. Postoje, za sada nepotvrđene indicije, da su isti počinitelji ubili jednoga odraslog medvjeda i na lokalitetu Modruša. O svim ovim informacijama kao i mogućim počiniteljima djelatnicima policije iskaz je dao Petar Buljan, djelatnik Šumarije Tomislavgrad zadužen za lovstvo.

Svakako je važno napomenuti da su djelatnici Šumarije ovih zadnjih 15 godina učinili velike napore, kako bi se matični fond divokoza obnovio, jer je isti u ratno i poratno vrijeme gotovo bio izlovljen. O značaju i važnosti ove plemenite životinje, koja živi na visokim nadmorskim visinama gdje preživljava u ekstremnim uvjetima, poglavito zimi kada se temperature spuštaju i do -30 C, kazuje činjenica da je ovo lovište divokoza, od strane federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodina Damira Ljubića proglašeno zaštićeno uzgojnim područjem.

Ove šokantne slike ubijenih životinja rastužuju svaku normalnu osobu, poglavito stoga što su one, najčešće zimi kad se mogu bolje vidjeti, postale jedan od simbola našeg lovišta, naše Šumarije, naše općine, na što smo bili posebno ponosni.

Ovu informaciju i fotografije, šaljemo široj javnosti kako bi se ona senzibilizirala i potakla na pozitivan odnos prema svim životinjama, još više prema ovim ugroženim vrstama, koje po svojoj ljepoti i posebnosti predstavljaju naše zajedničko bogatstvo i kao takve imamo obvezu zajedno ih štititi i čuvati.

Napominjemo da počinitelji ovog krivolova, osim što će kazneno odgovarat morati platiti Šumariji Tomislavgrad, prema odredbama odštetnog pravilnika nadoknadu u vrijednosti 39.500 KM.

Pozivamo svakoga tko ima bilo kakvu informaciju o gore počinjenom nedjelu, kao i informaciju o drugim oblicima i načinima krivolova u našem lovištu, da se jave u Šumariju Tomislavgrad ili osobno Petru Buljanu. Zbog interesa javnosti, kao i zbog zajedničke odgovornosti u borbi protiv krivolova koji dobiva elemente masovnosti, molimo Vas da objavite ovu informaciju.

Petar Buljan, revirnik II/mandino-selo.com

DIJELITE DALJE KAKO BI SE ŠTO PRIJE PRONAŠAO KRIVOLOVAC I PROBUDILA SVIJEST POJEDINIH

OGLASI

Loading