Select Page

Dom naroda usvojio izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o PDV-u

Dom naroda usvojio izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o PDV-u

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovaj zakon su predložili izaslanici hrvatskog naroda: Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolić. Bošnjački izaslanici su ranije uložili veto na ovaj prijedlog, ali je Ustavni sud BiH presudio da prijedlog nije štetan po bošnjačke nacionalne interese.

Da bi danas usvojeni zakon stupio na snagu, mora ga u istom tekstu odobriti i Zastupnički dom, a zbog odnosa snaga u tom domu male su šanse da se to dogodi.

Na ovoj sjednici je većinom glasova odobren i Prijedlog o dopuni Zakona o PDV-u, čiji je predlagač član Zastupničkog doma Mirko Šarović.

Ovaj akt je odobrio u ožujku i Zastupnički dom, ali još ne može stupiti na snagu budući da je u dva doma prihvaćen u nešto različitim tekstovima zbog podnošenih i usvojenih amandmana, pa će jedinstveni tekst usuglašavati zajednička parlamentarna komisija.

Šarović je predložio smanjenje stope PDV-a u BiH na osnovne životne namirnice i lijekove na pet posto, a povećanje na 22 posto za luksuznu robu.

Sadašnja jedinstvena stopa PDV-a u BiH je 17 posto.

Sjednica Doma naroda je nastavljena narednim točkama dnevnog reda.

VL

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading