Select Page

Još se traga za pravdom i istinom bleiburške tragedije i križnih puteva

Još se traga za pravdom i istinom bleiburške tragedije i križnih puteva

Komemoracija 78 godina nakon jednog od najvećih stradanja bh. Hrvata, Bleiburga i križnih puteva, održana je jučer u Stocu s porukama i pozivima za praštanje, ali i prisjećanje na žrtve koje su ubijene bez suđenja.

Godinama su zagovaratelji komunističkog režima takve poteze pokušavali opravdati time da se radilo o ustašama kojima je upravo trebalo presuditi, što ih je pak svrstavalo u gotovo istu ravan i sa zločinima koje su činili pripadnici zločinačkog ustaškog pokreta. Područje cijele BiH, a napose istočne Hercegovine, teško je stradalo, a brojna otkrića kostiju iz masovnih stratišta potvrđuju razmjere tog zločinačkoga pothvata potkraj i nakon II. Svjetskog rata, o čemu se godinama nije smjelo govoriti.

Nevine žrtve

Na Radimlji, nedaleko od povijesnog lokaliteta sa srednjovjekovnim stećcima, koji su dio UNESCO-ove kulturne baštine, položeni su vijenci te zapaljene svijeće za nevine žrtve. Stolački gradonačelnik Stjepan Bošković uoči svete mise u vrlo emotivnom obraćanju istaknuo je kako brojni hrvati još uvijek skrivaju istinu o stradanju Hrvata. – Do 1998. godine rađena su istraživanja na ovom lokalitetu i šire, a nastavljena su 2022. godine. Sva ona svjedočanstva koja su zapisana pokazala su se istinitima. Izvadili smo dosta ljudskih ostataka. Želimo da ovaj prostor uistinu bude jedan memorijalni centar gdje ćemo te ostatke pohraniti kako bi se moglo doći i pomoliti za duše svih pokojnih, ne samo jedne nego za duše svih vojska koje su završile u tome vremenu na ovim prostorima – poručio je Bošković. Govoreći o reakcijama visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je poručio da se „komemoracije žrtvama ne smiju koristiti za umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tijekom Drugog svjetskog rata“ te da je „isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola uvredljivo“. Bošković je naglasio da „ovo nije mjesto koje će na bilo koji način kompromitirati žrtve, od kojih su mnogi bili nevini, nego da oni samo odaju poštovanje i mole se za pokoj duša“. Svetu misu predvodio je Pero Sudar, koji je povezao jučerašnju svetkovinu Duhova i iskušenja kojima su Hrvati stoljećima izloženi.

Ljudi odlaze zbog nepravde

  • Tko god mrzi i može ubiti čovjeka nedužna i nezaštićena ne može imati Božjega duha bez obzira u koga vjerovao ili mislio da vjeruje, kojoj zajednici ili crkvi pripadao. Vrlo često površna, kriva vjera može biti gora od nevjere. Dosljedan, ponekad nevjerni čovjek može biti veći od lažnog vjernika – rekao je mons. dr. Pero Sudar. Dodao je kako su zločine u povijesti činili oni koji ne vjeruju da Bog postoji. Velikim iskušenjem, uz poziv vlastima da mijenjaju stanje u društvu, ocijenio je odlazak ljudi. – Ova zemlja se prazni. Ne odlaze zato što nema kruha, nego bježe od nepravde koja se ne može podnijeti – istaknuo je Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo rekao je kako se očuvanjem istine može graditi budućnost. – Pitanje praštanja ima svoj vid da se ne može na osvetama rješavati ništa, ali treba naći načina da svaki narod zaštiti sebe i svoje interese kako njihova djeca ne bi proživljavala isto – rekao je Beljo.

Vl

OGLASI

Loading