Select Page

Dubravka Šuica: Samo dogovorom do funkcionalne BiH

Dubravka Šuica: Samo dogovorom do funkcionalne BiH

Velikom većinom glasova danas je na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojenoizvješćeo napretku Bosne i Hercegovine. Izvjestitelj je zastupnikEuropske pučke stranke Cristian Dan Preda, a na izvješće je uloženo ukupno 288 amandmana.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, u suradnji s članovima hrvatske delegacije EPP-a, uložila je nekoliko ključnih amandmana, kao i nekoliko individualnih amandmana.

„Drago mi je da je većina amandmanadio konačnog tekstaizvješća. Najveće postignuće ovog izvješća jest kontinuitet, budući da su rezolucije o BiH iz 2014. i 2015. godine sadržavale odredbe o načelima federalizma, decentralizacije i supsidijarnosti za koje sam uvjerena da se moraju provoditi u BiH i da trebaju biti dio njezinog unutarnjeg ustroja. Ovogodišnje izvješće sadrži i niz odredbi o hitnoj provedbi presude Ustavnog suda u slučaju Sejdić – Finci, zatim o izborima u gradu Mostaru te o legitimnom predstavljanju svih triju naroda, a ja bih ovdje istaknula Hrvate koji su najmalobrojniji“, izjavila je Dubravka Šuica.

Vlasti su pozvane osigurati medijski pluralizam i postojanje TV kanala na sva tri jezika, što, nažalost, do sada nije realizirano u BiH. Izvjestitelj Preda posebno ukazuje na provedbu odredbi o okolišu, navodeći konkretan problem zagađenja zraka u Bosanskom Brodu, i posljedično, u Slavonskom Brodu. Izvješće poziva na provedbu socioekonomskih reformi i rješavanje nezaposlenosti mladih, osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu i zahtijeva da se izbori ponove na miran način. „Ovo izvješće tretira nedavni referendum u Republici Srpskoj kao tešku povreduDaytonskog sporazuma i kao napad na pravosuđe i vladavinu prava. Posebno se osuđuje nacionalistička i populistička retorika koja je ozbiljna prepreka demokratskom razvoju i europskim integracijama“, zaključila je Dubravka Šuica.

posusje.net

OGLASI

Loading