Select Page

‘Ekspert’ OHR-a ruši dogovor, Hrvati traže legitiman izbor

‘Ekspert’ OHR-a ruši dogovor, Hrvati traže legitiman izbor

Jučerašnji razgovori hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona ponovno nisu urodili plodom, iako je jedan od sudionika rekao kako su se dogovorili da budu “optimistični”, što, međutim, ne odgovara onome što se događalo iza zatvorenih vrata. Razmatra se mogućnost “privremenog rješenja”. U pregovorima, vođenim u Sarajevu s čelnicima najvećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, sudjelovali su i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer, ravnateljica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst, američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack te šef Izaslanstva EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Izbori i EU put

– Moramo se pozvati na odluku Ustavnog suda koja jasno ukazuje na kršenje temeljnih ljudskih prava i ne smijemo dopustiti da kroz sljedeće izmjene tako nešto još više bude osnaženo, a mi ćemo se zalagati za funkcioniranje BiH kao pravne države, što danas nije slučaj – istaknula je nakon razgovora zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto. – Ako se donese neko privremeno rješenje, opet mora biti legitiman izbor – rekla je. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, rekao je da su argumenti koji su danas izneseni, poznati odranije. – Dogovorili smo da budemo optimistični. Svatko od nas iznosi svoje argumente koje smo mogli ranije čuti – rekao je. Čelnik SDA-a Bakir Izetbegović govorio je o privremenom rješenju koje se odnosi na Parlament Federacije. Dodao je kako bi nastavak pregovora mogao biti u četvrtak. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ocijenio je da ‘detaljiziranjem ne treba kvariti koncept’. – Danas je bio seriozno i veliki korak naprijed, ne treba detaljiziranjem kvariti koncept priče – rekao je Radončić. Palmer je nakon pregovora novinarima kazao kako, unatoč činjenici da još nema konačnog rješenja ,ima napretka te kako su stranke bliže dogovoru nego što su to bile ranije. – Radimo zajedno kako bismo osigurali sporazum koji će osigurati nesmetanu provedbu izbora i uspostavu vlasti – kazao je Palmer potvrđujući kako je rješavanje ovog pitanja veoma važno za Washington jer američka administracija želi da se izbori provedu na korektan način i da se odmah nakon njih uspostavi nova vlast u BiH. Eichhorts je kazala kako je sastanak održan u pravom trenutku kako bi se pronašle ‘realistične opcije’. 
- Poruka iz Bruxellesa je kako želimo da se ova pitanja riješe, a da BiH nastavi provoditi reforme koje će je dovesti do članstva u EU – kazala je ova dužnosnica EEAS-a. Dosadašnji razgovori, a osobito stavovi koje su ranije isticali iz Pravnog odjela Ureda visokog predstavnika (OHR), ali i vrlo površne ocjene tzv. pravnih stručnjaka, u najmanju ruku ne daju razlog za optimizam. Poglavito zato što su protivna odluci Ustavnoga suda BiH u apelaciji Ljubića. Međunarodna uprava u BiH je dosad donosila ili predlagala ‘kompromisna’ rješenja koja su bila u pravilu na štetu bh. Hrvata.

Nasuprot Ustavu BiH

A takva su stajališta šefa Pravnog odjela Edouarda D’aousta, koji je izrazio protivljenje nedavnoj apelaciji za izmjene Ustava FBiH, čije je identične odredbe u Izbornom zakonu već izbrisao Ustavni sud BiH. D’aoust zagovara da se pri svim budućim rješenjima primjenjuje, po ocjeni Ustavnog suda BiH, neustavna odredba o izboru po jednog izaslanika svake županije u Dom naroda ako se takav nađe u županijskoj skupštini. S druge strane, što je, također, osporio Ustavni sud BiH, ne može se u izboru izaslanika primjenjivati rezultati popisa 1991. jer se time krivotvore rezultati izbora i debelo narušava vrijednost glasova.

vecernji.ba

OGLASI

Loading