Select Page

Energo d.o.o. Posušje do kraja godine najavljuje nova zapošljavanja

Energo d.o.o. Posušje do kraja godine najavljuje nova zapošljavanja

Nova zapošljavanja, osobito ako ona uključuju i proizvodnju, teme su koje uvijek zaslužuje pozornost osobito ako one znače i korištenje prirodnih resursa koji su uz to neiscrpni. Svijet se okreće budućnosti, a ona se nalazi, kad je energija u pitanju, u obnovljivim izvorima. Kao dio matične hrvatske tvrtke Energomobil iz Velike Gorice u Posušju godinama djeluje poduzeće Sole d.o.o., a od ove godine njegov rad i napredak pratit ćemo kroz novo ime Energo d.o.o. Tvrtka trenutačno upošljava osam djelatnika. U tijeku je izgradnja novog proizvodno-skladišnog objekta, a planirana su i nova zapošljavanja. U našem studiju ugostili smo Mariju Bakula, voditeljicu poslovnice poduzeća, s kojom smo razgovarali o njihovim iskustvima u radu do sada, planiranom širenju tvrtke, poticajnim mjerama i iskustvima ulagača.

„Tvrtka Sole osnovana je 2012. godine s ciljem širenja naše matične tvrtke u Hrvatskoj na tržište BiH. U početku bili su to samo solarni paneli i ostala prateća oprema koja je potrebna za solarne sustave. Izgradnjom objekta i pokretanjem proizvodnje, čije se poslovanje bazira na zelenim oblicima energije u svim područjima, jednostavnim slijedom preimenovali smo tvrtku u Energo. Kroz godine asortiman se proširio na prodaju akumulatora, kamina na drva i pelet, led rasvjetu…, a prije dvije godine pokrenuli smo i proizvodnju solarnih klupa, autobusnih stanica, solarnog stabla, solarne rasvjete…“, kaže Marija. Postoje različiti solarni sustavi, a ova se tvrtka fokusirala na pretvorbu energije sunca preko fotonaponskih ćelija u električnu energiju.

Korištenje konvencionalnih izvora energije (nafte, ugljena …) jedan je od uzroka klimatskih promjena kojima smo svjedoci, stoga je nužno okretanje obnovljivim izvorima, podsjeća Marija te dodaje: „Razvoj obnovljivih izvora energije (OIE) je vrlo važan iz nekoliko razloga: Smanjenja emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, što je i politika EU, a povećanjem udjela OIE povećava se održivost energetskog sustava.“ Pored tzv. tradicionalnih izvora poput biomase i velikih hidroelektrana sve se više koriste novi izvori kao što su energija vjetra, sunca i geotermalna energija. O korištenju OIE kod nas kaže:„ Energetska učinkovitost i OIE su top tema globalnog gospodarstva, kako po pitanju ekologije tako i po pitanju novih prilika za gospodarstvo. Kod nas unatoč tome što imamo veliki potencijal, iskorištavanje OIE je skromno u odnosu na zemlje sjeverne i središnje Europe. Zemlje u okruženju kao što su Hrvatska i Slovenija napravile su u proteklih nekoliko godina snažan iskorak sa sustavom stimulativnih mjera za proizvodnju električne energije iz OIE u odnosu na BIH, ali opet zanemarivo u odnosu na razvijene zemlje EU poput Njemačke, Austrije ili pak Francuske.“

Glavni razlozi za otežani razvoj projekata te stjecanje statusa povlaštenog proizvođača i upis u Registar proizvođača u BiH, koji je uspostavljen, je složena procedura prikupljanja raznih dozvola, ali i vrlo siromašno tržište BIH koje se ne otvara u dovoljnoj mjeri kako bi privukli potencijalne ulagače. No ima i pozitivnih primjera: „Pozitivni primjer ulaganja našeg partnera koji je uložio u solarnu elektranu 150 Kw na površini od 5000 m2. Iznos ukupne investicije je 1 miljun KM, godišnji troškovi održavanja iste su 22.600 KM, poticajna cijena otkupa za prvih 12 godina je 0,73 KM/kWh. Uz prosječnu godišnju kamatu na kredit od 6%, isplativost investicije kod ovogprojekta je 8 godina. Nakon 12 godina kada prestaje poticajna cijena akumulirani prihod je 412.630 KM, s tim da je elektrana i dalje u funkciji.

O uklanjanaju barijera i unaprijeđenju sustava ovog sektora proizvodnje kaže: „Postoje prijedlozi planova za nove poticaje za proizvodnju električne energije iz OIE jer moraju biti doneseni uskoro radi određivanja količine poticaja nakon 2020.god do kada su popunjene kvote poticajnih cijena. Mi smo do sada bili orjentirani na izvoz, jer u razvijenim zemljama u kojima se znatno više ulaže u OIE, više i traže nešto novo. Ali, evo imamo i dosta pozitivnih iskustava i nekih projekata realiziranih u BiH.“Poznato je da mnoge gradove doslovce krase njihovi proizvodi poput solarnih klupa, autobusnih stanica solarnih stabala, rasvjete i slično. Riječ je potpuno autonomnim prizvodima. Tijekom dana preko solarnih panela pune se baterije koje se nalaze u sklopu svakog proizvoda, odnosno višak enrgije akumulira se u baterije i koristi tijekom noći primjerice za rasvjetu. Sukladno potrebama tržišta širi se i asortiman, pa tako i proizvodnja. Novi proizvodno-skladišni objekt planira se izgraditi do kraja godine za kada najavljuju i nova zapošljavanja.

Tvrtku potražite na adresi:

Put za Imotski bb, 88 240 Posušje

tel: +387 39 682 493

fax: +387 39 681 793

mob: +387 63 893 164 / 705 535

mob hr: +385 91 586 1311

www.topla.ba; www.solarno.hr; www.energomobil.eu

radiopossuje.ba

OGLASI

Loading